Tancat
3156
|
GUATEMALA

FORMACIÓ POLÍTICA DE DONES I JOVES INDÍGENES PER A LA PARTICIPACIÓ DE LA INCIDÈNCIA EN ESPAIS DE PRESA DE DECISIÓ PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: GUATEMALA
  • Continent: AMÈRICA
  • Any aprovació: 2017
  • Entitat executora: ALTERNATIVA - Intercanvi amb Pobles Indígenes
  • Import del projecte: 56.308,32 Euros
  • Import soli·licitat: 23.177,82 Euros
  • Aportació del Fons: 20.974,00 Euros
  • Aportació ampliable: NO

La pobresa, el racisme, la discriminació, l'exclusió, la violència i la impunitat han estat constants observades al país i una de les conseqüències és la situació de desigualtat i exclusió dels pobles indígenes (Comissió Interamericana de Drets Humans, 2015). Aquesta situació d'exclusió repercuteix directament en les dones indígenes, i sobretot perquè un elevat percentatge es troben en una triple discriminació només per ser pobres, ser dones i ser indígenes.

El projecte, que és continuïtat del projecte 3015, s'emmarca en els preceptes sobre els de drets de la dona de la Convenció sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW), en la Declaració sobre els Drets dels Pobles Indígenes de Nacions Unides (DNUPI) i en el Conveni 169 OIT, així com la resta de pactes que ha ratificat Guatemala.

El projecte té com a referència l'experiència prèvia de COINDI en matèria de formació política i té com a objectius específics:

- Agrupació comunitària de dones enfortida i exigint compliment de drets de les dones de Sololá.
- Dues Oficines Municipals de la dona enfortides a través de la participació de dones lideresses indígenes per fer incidència en la igualtat de gènere.
- 30 joves participants a l'intercanvi amb posicionament polític clar sobre gènere, defensa del territori i cosmovisió maia.

La realització d'un exercici pràctic de rèplica a l'àmbit comunitari per part de les persones participants en la formació mitjançant els dos diplomats definits, suposa un efecte multiplicador de la informació a escala social. La persona que hagi participat en els diplomats realitzarà formacions a baixa escala per a la superació del procés formatiu, convocant els COCODES de les comunitats i organitzacions de la societat civil, així com sectors identificats com a prioritaris, per a la rèplica formativa a una escala menor.

Es brindarà acompanyament tècnic i de formació de dones que ocupen espais de presa de decisió per a la posada en marxa de la incidència. Es faran materials audiovisuals per a la sensibilització sobre prevenció de violència de gènere i discriminació de les dones i els pobles indígenes. Es faran coordinacions interinstitucionals que treballen amb drets de la dona per incidir en les polítiques públiques i plans de treball de les autoritats competents a escala municipal i Departamental.

Alhora, l'execució del projecte situa la capacitació i l'apoderament de les dones i joves com a eix central de la intervenció, element que incideix directament en l'apropiació del projecte per part de les beneficiàries i obre espais de participació i concentració per la incidència i la governabilitat. Els mecanismes i espais de participació es donen a través de reunions i suport organitzatiu a organitzacions indígenes en què la intervenció sempre es realitza des de la pertinença cultural i amb l'idioma maia corresponent.

Les dones beneficiàries participaran activament en el seguiment i l'avaluació del projecte, ja que són les que planifiquen, organitzen i avaluen les activitats programades i proposen les mesures correctives quan siguin necessàries.