El Senegal és un dels països prioritaris de la cooperació catalana. Amb gairebé 19.000 residents senegalesos registrats a Catalunya l'any 2015, aquest col·lectiu és el més nombrós amb origen a l'Àfrica subsahariana, i el segon d'origen extracomunitari, superat només pel Marroc. Des de la cooperació descentralitzada aquest és un criteri fonamental per entendre els fluxos del finançament dels projectes de cooperació, a través de les dinàmiques que vinculen migracions i desenvolupament i converteix la diàspora senegalesa resident a Catalunya en un vector clau de les dinàmiques de desenvolupament entre ambdós països.
En aquesta línia l'any 2015 l'entitat Oudiodial, que agrupa persones de la Casamance amb residència a Catalunya, va organitzar el primer Fòrum Catacasa al municipi de Sabadell. Per la seva banda al 2016 en el grup de treball Senegal del Fons Català es va gestar el Pr. 2976, per reforçar un espai de concertació de la cooperació catalana amb les ARD de la Casamance. En el marc del projecte 2976 es va celebrar al gener/febrer de 2017 una trobada entre els principals agents finançadors de la cooperació catalana (ACCD, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Fons Català de Cooperació) i les Agències Regionals de Desenvolupament (ARD) de Kolda, Ziguinchor i Sédhiou.
En les trobades mantingudes a Barcelona al gener de 2017 Oudiodial va proposar de reeditar el Fòrum CataCasa. Com a proposta sorgida des de la pròpia diàspora, amb el suport de la CASC i de les pròpies ARD presents a la trobada, des del FCCD hem valorat que és una bona oportunitat per a donar continuïtat a les dinàmiques engegades amb el projecte 2976 tot implicant i mobilitzant els actors clau, especialment la diàspora.
Les problemàtiques que es volen abordar són:
1- Aprofundir en la concertació d'actors de la cooperació entre Catalunya i la Casamance per tal de millorar l'eficàcia de l'ajut en els sectors identificats de forma participativa com estratègics.
2- Implicar la diàspora senegalesa en aquests processos de concertació i identificar les seves potencialitats com a agents de desenvolupament del seu país d'origen, especialment en l'àmbit de la seguretat alimentària i la salut.
3- Apropar als ajuntaments catalans, a través de les activitats descentralitzades del Fòrum, la possibilitat de mantenir intercanvis amb els agents públics de desenvolupament a la Casamance, i explorar eventuals cooperacions tècniques.
4- Contribuir a la millora de la cohesió social als municipis catalans.
Les accions previstes són:
- A1. Definició de la metodologia de treball i dels aspectes logístics del Fòrum
- A2. Reunió del Grup de Treball Senegal del FCCD a Barcelona
- A3. Inauguració a Barcelona del segon Fòrum CataCasa
- A4. Panell a Vic sobre identificació de les necessitats per a una inversió sostinguda de la diàspora en el sector de la sanitat
- A5. Panell a Vic sobre oportunitats per a una inversió de la diàspora contributiva al desenvolupament de la Casamance i a l'emergència del Senegal
- A6. Panell a Girona sobre el marc polític al Senegal, quines facilitats hi ha actualment per a una inversió de la diàspora contributiva al desenvolupament de la Casamance i a l'emergència del Senegal.
- A7. Panell a Girona sobre identificació de necessitats per a una inversió sostinguda de la diàspora en el sector de l'agricultura.
- A8. Concert i activitats infantils a Girona
- A9. Elaboració dels informes i materials de conclusions del Fòrum
Tancat
3121
|
SENEGAL-CATALUNYA
FÒRUM ECONÒMIC I CULTURAL CATACASA CATALUNYA-CASAMANCE
- Titulars de drets: PGE - Població general
- País: SENEGAL-CATALUNYA
- Continent: ÀFRICA
- Any aprovació: 2017
- Entitat executora: ASSOCIACIÓ OUDIODIAL
- Import del projecte: 19.789,21 Euros
- Import soli·licitat: 8.163,56 Euros
- Aportació del Fons: 9.030,66 Euros
- Aportació ampliable: NO