Tancat
3733
|
MOÇAMBIC

GARANTIR EL DRET UNIVERSAL A UNA SALUT OCULAR DE QUALITAT I EQUITATIVA PER COMBATRE LA POBRESA I LES DESIGUALTATS DE GÈNERE A LA PROVÍNCIA D’INHAMBANE

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: MOÇAMBIC
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2022
  • Entitat executora: FUNDACIÓ PRIVADA ULLS DEL MÓN
  • Import del projecte: 40.000,00 Euros
  • Import soli·licitat: 18.000,00 Euros
  • Aportació del Fons: 14.778,99 Euros
  • Aportació ampliable: NO

Segons dades de l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguera, a Moçambic la discapacitat visual té una prevalença del 4,1% (468.796 persones afectades) i hi ha un total de 146.320 persones cegues. Aquesta és una dada superior a qualsevol país del seu entorn, però encara més greu en el cas de les dones, amb una prevalença del 4,3% (59% del total de casos).

Això és fruit de diversos factors, alguns de biològics (major esperança de vida), però també a factors econòmics (menor accés als serveis de salut per manca de recursos) i factors socioculturals vinculats a les relacions de gènere i la distribució sexual del treball, que fan que les dones estiguin més exposades a malalties oculars pel seu rol de cuidadores (tracoma, https://www.iapb.org/es/learn/vision-atlas/causes-of-vision-loss/trachoma/).

La situació a Inhambane reprodueix la situació general del país. Per això aquest projecte pretén garantir l'accés equitatiu a la salut ocular a la província d'Inhambane, especialment de les dones, mitjançant la millora de l'accés i la disponibilitat en els àmbits següents:

-L'atenció quirúrgica a l'Hospital Provincial d'Inhambane, encara insuficient a la província segons els estàndards de l'OMS. Aquesta atenció anirà acompanyada d'activitats de promoció de la salut, sobretot entre les dones, i de seguiment postquirúrgic de tots els pacients per avaluar la qualitat de les cirurgies a través de l'eina digital Boost Cataract.

-L'atenció oftalmològica descentralitzada als districtes. En aquest sentit, es faran campanyes quirúrgiques als districtes de Quissico i Massinga, de manera que el trasllat a la capital provincial no suposi un obstacle en l'accés a la cirurgia, sobretot per a les dones, la mobilitat geogràfica de les quals es veu condicionada per les relacions de gènere.

El projecte contempla de manera transversalitzada l'enfocament de gènere i Drets Humans a totes les seves línies d'actuació i es compromet a la promoció de l'equitat de gènere en l'accés a la salut ocular.

Per això, es prendran mesures i accions concretes per facilitar l'accés de les dones a la salut ocular i es treballarà amb les contraparts per incloure la problemàtica de gènere en els documents estratègics vinculats al projecte (convenis, informes).

Les accions del projecte estan alineades amb el Pla Nacional d'Oftalmologia de Moçambic, amb el Pla Estratègic i l'Estratègia de Gènere de la Fundació, amb l'Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (específicament amb els ODS 3 i 5), amb la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (articles 12.1 i 13 de la CEDAW) i amb la Plataforma de Beijing (punt 2.3 Salut), entre d'altres.