Es proposa organitzar una Jornada científica al voltant de l'atenció a la Salut Mental dels refugiats, un col·lectiu especialment vulnerable a patir trastorns depressius, d'ansietat, adaptatius, psicòtics, d'estrès posttraumàtic (el conegut com a síndrome d'Ulisses), addictius o els propis de dol migratori.
La jornada giraria al voltant de quatre activitats:
- Una conferència inaugural sobre 'La Situació dels Refugiats a Europa' impartida per Joaquin Arango, catedràtic de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid i exdirector del CES-Centro de Estudios Sociológicos, moderada per Estel·la Pareja, de la Comissió Catalana d´Ajuda als Refugiats.
- Una primera taula rodona sobre 'La Societat davant dels Refugiats', amb la invitació a participar-hi per a Anna Terrón (exsecretària d'Estat de Migracions i consultora internacional), Miguel Pajares (president de la Comissió Espanyola d'Atenció als Refugiats), Adela Ros (exdirectora de la Direccció General de les Migracions de la Generalitat de Catalunya i professora de la UPF) i Lluís Recolons (director de Migrastudium).
- Una segona taula rodona sobre 'L'Atenció a la Salut Mental dels Refugiats', amb la participació de Begoña Vázquez, psicòloga de l'Equip d'Atenció al Menor de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver; la Dra. Dori Espeso, psiquiatra del CSMIJ de Girona; la Dra. Yolanda Osorio, psiquiatra del SATMI del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Paco Pardo, psicòleg de Càritas de Girona.
- Una conferència de clausura sobre 'L'Estrès i la Síndrome d'Ulisses en els Refugiats', a càrrec del Dr. Joseba Achotegui, director del Servei d'Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR) de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver i secretari general de la Secció de Psiquiatria Transcultural de l'Associació Mundial de Psiquiatria.
Al final de la Jornada es faria un acte musical (concert amb coral i solistes)
El comitè organitzador de la Jornada estaria format pel mateix Dr. Joseba Achotegui; pel Dr. David Clusa, cap del Departament de Salut Mental de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, i pel Dr. Lluís Mauri, director de l'Institut de Docència i Recerca de la mateixa institució.
Aniria adreçada a tots els professionals relacionats amb l'atenció a la salut, a la salut mental i a l'educació, que es puguin trobar haver d'atendre en el dia a dia persones refugiades: metges, psiquiatres, psicòlegs, professionals del treball social i d'infermeria, educadors i integradors socials, i mestres d'escoles i instituts.
Tancat
2917
|
CATALUNYA
JORNADA SOBRE L’ATENCIÓ A LA SALUT MENTAL DELS REFUGIATS
- Titulars de drets: CTP -Col·lectius tècnics o professionals
- País: CATALUNYA
- Continent: EUROPA
- Any aprovació: 2016
- Entitat executora: FUNDACIÓ HOSPITAL SANT PERE CLAVER
- Import del projecte: 11.440,59 Euros
- Import soli·licitat: 9.668,10 Euros
- Aportació del Fons: 9.668,10 Euros
- Aportació ampliable: NO