El projecte té com a objectiu continuar treballant per millorar les condicions de vida al barri de Maxakene 'A' i al Districte de Ka-Maxakeni. Per això es planteja treballar en la consolidació de la Ràdio Comunitària al barri de Maxakene 'A', a través de l'apropiació i la participació de la comunitat (població, autoritats locals, grups minoritaris), i que aquesta esdevingui una eina de treball de les associacions que treballen al districte i una via per a la promoció d'activitats culturals, socials i educatives al districte.
S'ha identificat la deficient gestió dels residus sòlids urbans com una de les principals problemàtiques que viu el districte, per la qual cosa se'n farà atenció especial, tot promocionant les bones pràctiques a través de la conscienciació de la població, la millora en l'eficiència de la recollida a l'ambit de la llar i el paper dels alumnes de les escoles com a potencials activistes locals. També hi ha un component d'incidència amb les institucions locals de la ciutat de Maputo, per planificar accions conjuntes que permetin una millora en la prestació del servei al ciutadà.
Aquest projecte és conseqüència de l'evolució de la feina que ESF duu a terme a la ciutat de Maputo. Amb una progressiva participació més gran en els aspectes rellevants per a la població, una creixent penetració i relació amb les autoritats locals, tant del districte com municipals, es pretén contribuir a col·locar els aspectes d'importància per a la població local en els espais de pressa de decisions.
El projecte segueix una metodologia on participen vuit organitzacions locals. Es treballa en coordinació amb la Plataforma de Maxaquene A, que participa en espais de presa de decisions, també com en la implementació de les activitats sobre terreny. És una relació de força anys, que ha permès a ESF establir metodologies d'intervenció on participen un gran nombre de persones, en funció de la tasca o responsabilitat concreta.
Alhora que es tracten les àrees de comunicació i GRSU, el projecte té un enfocament de potenciació de la societat civil local i considera aspectes de gènere. Pel primer aspecte, es treballa directament amb la Plataforma de Maxaquene A, entenent el paper que aquest actor pot tenir al districte. Pel que fa al gènere, d'una banda hi ha la posició de la responsable editorial da la Ràdio: es tracta d'una gran responsabilitat quant a gestió, que al gener de 2016 va ser assignada a Alice Matlombe, una jove amb projecció per la qual s'ha apostat fort. Així, es treballa per exaltar el paper d'aquesta persona, que els col·laboradors i col·laboradores de la ràdio han de respectar la seva funció. És la responsable de definir la graella de programació de la ràdio, de distribuir responsabilitats per realitzar reportatges, entre d'altres. L'equip de reporters de la ràdio està format per sis noies i dos nois que estan en procés d'aprenentatge, un procés ric i complex i multidisciplinar, que abraça des de la formulació de projectes al desenvolupament d'habilitats de comunicació amb diversos actors i contextos.
En l'àmbit de la GRSU es fan neteges amb organitzacions de dones. Es va establir l'horari de dissabte a les 7h del matí, perquè puguin compaginar l'activitat amb les seves tasques diàries.
També hi participen homes representants dels barris, tot i que aquest grup és més difícil de mobilitzar.
La Plataforma de Maxaquene està formada per diverses associacions que treballen el dret de la dona; hi ha diverses dones a les trobades trimestrals. Algunes d'aquestes, pel temps que fa que treballen amb la Plataforma ja tenen el seu lloc consolidat i fan de pont per l'entrada de noves companyes.
Tancat
3010
|
MOÇAMBIC
MILLORA DE LA GESTIÓ DELS RESIDUS SÒLIDS URBANS MITJANÇANT LA CONSOLIDACIÓ I LA PARTICIPACIÓ A LA RÀDIO COMUNITÀRIA MAXAKENENE ‘A’ AL DISTRICTE MUNICIPAL DE KA-MAXAKENI
- Titulars de drets: PGE - Població general
- País: MOÇAMBIC
- Continent: ÀFRICA
- Any aprovació: 2016
- Entitat executora: ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL D'ENGINYERIA SENSE FRONTERES
- Import del projecte: 115.216,12 Euros
- Import soli·licitat: 15.637,94 Euros
- Aportació del Fons: 15.637,94 Euros
- Aportació ampliable: NO