Agermanament sense Fronteres està dedicant una especial atenció i recursos aquests darrers anys al programa d'empoderament de les dones de la zones rurals del centre del Camerun. L'agricultura és la dedicació bàsica d'aquests pobles allunyats de les grans capitals del país i en la majoria dels casos una agricultura de subsistència en la que la dona ha jugat un paper tancat al entorn domèstic per garantir l'alimentació de la família.
Per superar aquesta divisió de funcions en la que l'home és el responsable del rol productiu i la dona del reproductiu i de cura, la primera fase del programa PAEF acrònim en francès de Programa de suport a les activitats de les dones contempla fomentar les associacions de dones pel cultiu de camps de mandioca i cursos de formació que apoderin la dona. L'objectiu és igualar la dona i l'home de forma que comparteixin els rols tant productiu com de cura a la vegada que s'ajuda a generar recursos per millorar la qualitat de vida de les famílies amb l'accés al serveis, als quals no podien arribar per manca de recursos econòmics.
A partir d'aquestes accions, el projecte que es presenta s'emmarca en la següent fase que pretén millorar les condicions de treball, optimitzar recursos a l'hora que afavorir que els joves s'incorporin a treballar en l'agricultura de les seves comunitats. Això serà possible amb la mecanització de tota la cadena productiva, des del treball al camp, la transformació del producte de la terra y la comercialització i distribució als mercats de la regió.
Si es vol que les dones i els i les joves no abandonin l'agricultura, cal ajudar a aconseguir aquests dos objectiu: que disposin d'estris i maquinària pel cultiu de la terra, pel transport dels productes i les cadenes de transformació dels productes de la terra, en el cas de la mandioca del tubercle que s'arrenca, que incorporin un valor afegit i l'apropin al consumidor. L'Àfrica subsahariana disposa d'una terra amb una agricultura molt rica en matèries primeres, però està mancada de mitjans per fer-ne la primera transformació.
La intervenció proposada en aquest projecte consisteix, per una part en posar a disposició de les diferents cooperatives de dones els estris i la maquinària necessària per la millora de les seves condicions de treball i que faciliti la primera transformació del producte per adaptar-lo a les necessitats del consum. Entre els productes derivats que es poden aconseguir a partir d'aquesta primera transformació hi tenim la farina, midó, sèmola, garí, xips, pastissos, pasta, entre d'altres.
El segona actuació és la posada en funcionament de les unitats de transformació que optimitzen el producte de la terra i el transformen en una àmplia gama de productes per a la comercialització i distribució als mercats locals i així generar unes rendes per a les dones de les cooperatives productores.
En paral·lel, continuen els diferents cursos, seminaris i tallers pràctics sobre una amplia gama de temes per millorar la capacitació dels implicats.
Tancat
3777
|
CAMERUN
MILLORA DE LES CONDICIONS DE TREBALL DE LA DONA CAMERUNESA
- Titulars de drets: DON - Dones
- País: CAMERUN
- Continent: ÀFRICA
- Any aprovació: 2022
- Entitat executora: AGERMANAMENT SENSE FRONTERES
- Import del projecte: 34.898,96 Euros
- Import soli·licitat: 27.678,81 Euros
- Aportació del Fons: 28.521,54 Euros
- Aportació ampliable: NO