En Curs
3414
|
BOLÍVIA

MUNICIPIS AUTÒNOMS DE BOLÍVIA LLIURES DE VIOLÈNCIA CONTRA LA INFANTESA I L’ADOLESCÈNCIA

  • Titulars de drets: INF - Infants
  • País: BOLÍVIA
  • Continent: AMÈRICA
  • Any aprovació: 2020
  • Entitat executora: CEAM - CENTRE D'ESTUDIS AMAZÒNICS
  • Import del projecte: 51.240,00 Euros
  • Import soli·licitat: 24.598,00 Euros
  • Aportació del Fons: 15.572,97 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte és continuïtat del P3273, aprovat en el marc de la convocatòria 2018 del propi Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Bolívia actualment afronta una conjuntura de crisi social, econòmica i política, després del recent conflicte que ha viscut el país entre octubre i novembre de 2019 després de les eleccions presidencials. Aquesta situació de violència social i política conjuntural ha produït un rebrot d'intolerància, odi manifest cap a l'altre i violència, la qual cosa demostra la importància i la urgent necessitat de desenvolupar accions estratègiques i polítiques públiques de promoció de la cultura de pau i lluita contra la violència, que es produeix cada dia i de diferents maneres a Bolívia, que afecta principalment les nenes, els nens, els/les adolescents i especialment les dones.

Fins ara, l'ONG Realidades, en coordinació amb diferents actors i amb el suport de CEAM, l'Ajuntament de Sant Cugat de Vallès i l'Ajuntament de Barcelona, ha aconseguit incidir en la generació i el seguiment per a la implementació de normes autonòmiques favorables a la infantesa i adolescència, tot brindant suport tècnic i econòmic.

És important ressaltar, que amb tots aquests avenços aconseguits amb els anteriors projectes (2015-2019), s'ha incidit en la generació de polítiques públiques autonòmiques d'infantesa i adolescència locals que no existeixen en altres regions de Bolívia. El major èxit assolit és que s'ha aconseguit que un departament, Chuquisaca (de nou que n'hi ha a Bolívia) i en un municipi, Tarija (de 339 que en té), es constitueixin en els primers del país a comptar amb plans d'infantesa i adolescència Bolívia, com a eines que els permeten desenvolupar accions estratègiques d'intervenció que responguin a les causes estructurals de vulneració de drets i guien de manera més planificada l'atenció a la infantesa i l'adolescència. A més, un departament dels nou (Santa Cruz) atén una de les 18 formes de treball infantil prohibides (ladrilleras) que no han estat ateses per l'Estat encara.

El projecte busca donar continuïtat als processos d'incidència tot ampliant l'acció de lleis i plans autonòmics d'infantesa i adolescència, a programes de prevenció de violència i ampliant la cobertura d'acció a través dels següents directrius:

- A més d'afavorir que els governs municipals puguin compartir experiències i bones pràctiques, es planteja la sistematizació i la difusió d'aquestes a un públic més ampli.
- A més d'incidir en la generació de polítiques públiques autonòmiques d'infantesa i adolescència (lleis i plans com a resposta a mitjà i llarg termini), es planteja enfortir les capacitats de les Defensories de la Infància i Adolescència, que és el servei més pròxim al ciutadà, a través de la capacitació en les seves atribucions i en les rutes crítiques d'atenció i protocols específics (resposta immediata i a curt termini) per a l'atenció de les poblacions més vulnerables (pels elevats índexs de violència, violència sexual, tràfic i treball infantil que hi ha).
- La metodologia proposada per a l'elaboració de plans d'infantesa ha estat provada amb bons resultats i respon 100% al marc normatiu nacional i internacional i s'ha elaborat una cartilla de Directrius per elaborar Plans d'Infància i Adolescència 'La participació activa, la base d'una política pública amb enfocament de drets de la infantesa i adolescència'.
- Els continguts que es desenvoluparan per capacitar els servidors públics són d'índole nacional (Guia de rols i funcions de les Defensories de la Infància i Adolescència) i busquen tenir un efecte multiplicador molt ampli, sumat al fet que la formació es farà també a distància, cosa que pot permetre assolir una major cobertura d'acció.
- A més de l'enfocament de drets s'ha incorporat l'enfocament de gènere i interculturalitat i de cultura de pau i no violència; es treballarà amb autoritats municipals i també amb autoritats indígenes originàries com Yampara Suyu i el poble guaraní (dins el marc de el pluralisme jurídic).
- S'introduirà l'anàlisi des de l'abordatge d'un cas en situació de múltiple vulnerabilitat per generar jurisprudència.
- Es difondrà el protocol de prevenció de violència sexual i d'atenció de tràfic de bolivians que viuen a Barcelona com a mesura de prevenció.
- Es difondrà el treball realitzat i els resultats aconseguits a Sant Cugat de Vallès i Barcelona a diferents grups de població: societat civil, acadèmia / universitat i població en general, amb l'objectiu de sensibilitzar -perquè el ciutadà sàpiga a on es destinen els fons de cooperació i que estan sent ben utilitzats, amb resultats reeixits que es tradueixen en polítiques públiques que afavoreixen nenes, nens i adolescents.