PRODEMA té com a objectiu de promoure el dret a l'educació i la participació sense violències basades en gènere i drets humans de les noies i dones a l'escola pública dels barris periurbans de Tànger, per mitjà d'un dispositiu de prevenció i defensa les violències i discriminacions a l'entorn escolar enfocat a l'apoderament de les noies i les mares i a la implicació dels homes, pares i nois, en la defensa de les violències de gènere.
A nivell específic, Prodema proposa en 9 mesos donar poder i millorar la igualtat d'oportunitats de 405 noies (un total de 675 alumnes) a nou escoles de barris desfavorits de Tànger. El projecte pretén donar continuïtat a l'acció desenvolupada des de 2015 pel Casal dels Infants amb les associacions locals Nahda i Jiwar i amb el suport financer i institucional de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i de la Fundació Roviralta.
Des del març de 2020 el projecte Prodema ha patit les conseqüències de la pandèmia Covid-19. Amb el primer període d'estat d'alarma i el confinament obligatori, les escoles han tancat fins al mes de setembre. L'educació nacional ha posat en marxa una plataforma educativa a distància per permetre als alumnes continuar la seva escolarització on line. Durant aquest període la situació de l'alumnat ha estat molt complicada, sobretot en les famílies vulnerables que no disposen de recursos i eines per poder seguir les classes a distància. La vulnerabilitat de les famílies s'ha accentuat a causa de la seva realitat socioeconòmica i psicosocial. Les treballadores socials del projecte han identificat molts casos de violència familiar i han intentat incidir i intervenir en aquest sentit en la mesura del possible.
Durant aquest període, el Casal dels Infants i l'associació Nahda han estat adaptant-se a aquesta nova realitat, intentant dur a terme les accions del projecte que podien desenvolupar-se tot i les limitacions.
Així doncs, durant el curs escolar 2020-2021, el Casal dels Infants desenvoluparà accions amb la seva contrapart l'associació Nahda, a les mateixes escoles dels barris de Tànger. En aquest primer trimestre del curs les escoles han obert les seves portes i han ofert un ensenyament mixt, tot permetent que l'alumnat pugui anar a l'escola en grups més reduïts, un dia sí i un dia no. L'evolució de la situació epidemiològica influirà sobre la forma d'ensenyament durant els pròxims mesos.
A les escoles participants, el projecte reforça les unitats de mares creades en el curs anterior per millorar l'entorn escolar i contribuir a la reducció de les violències i les discriminacions. 45 mares participen a aquest enfocament i són apoderades.
El projecte pretén donar suport al dispositiu de prevenció i sensibilització introduït a les nou escoles, que té com a resultat esperat de disminuir les situacions de violència i discriminacions basades en gènere i drets humans i millorar l'accés de les noies (i dels nois) al dret a l'educació.
Tancat
3547
|
MARROC
PRODEMA: PROMOCIÓ DEL DRET A L’EDUCACIÓ SENSE VIOLÈNCIES BASADES EN GÈNERE DE LES DONES DELS BARRIS PERIURBANS DE TÀNGER -2020
- Titulars de drets: DON - Dones
- País: MARROC
- Continent: ÀFRICA
- Any aprovació: 2021
- Entitat executora: ASOCIACIÓN CASAL DELS INFANTS
- Import del projecte: 33.292,73 Euros
- Import soli·licitat: 13.386,53 Euros
- Aportació del Fons: 9.826,35 Euros
- Aportació ampliable: NO