Les amenaces de la tecnologització de les armes i els sistemes de seguretat requereixen d'una reflexió crítica, especialment en el cas de les armes totalment autònomes, armes autònomes letals o robots assassins, que deixen totalment fora de la cadena de decisió el factor humà, atribuint a una màquina, sistema i algoritmes, la capacitat d'identificar i d'atacar de forma letal no només objectius materials, sinó també humans. L'objecte del projecte és la investigació i l'anàlisi crítica sistemes militars robòtics en general, i de les armes totalment autònomes o robots assassins en particular, així com l'impacte i les amenaces que presenten en les nostres societats i en les societats que pateixen situacions de conflicte armat o tensió i l'impacte en els seus Drets Humans, així com la indústria militar que se'n beneficia i els interessos polítics que hi ha al darrere del desenvolupament d'aquest tipus d'armament, des de perspectiva de la cultura de pau fent una especial atenció al vessant armamentista i militarista, i en el debat ètic que plantegen.
La intervenció contempla tres tipus d'activitats: la investigació, basada en un ideari crític i rigorós, i la publicació de materials divulgatius; l'aportació d'espais de debat crític com a eines de divulgació i sensibilització mitjançant la realització de xerrades-debat, i una campanya de comunicació que obri i posicioni aquest debat a l'opinió pública de forma crítica; i la incidència tant empresarial com política, que introdueixi aquest debat en la seva agenda des d'una perspectiva de cultura de pau.
(1) La recerca i investigació aporta coneixements rigorosos i reflexions crítiques per a la consciencia transformadora. Els resultats d'aquesta investigació passen per la creació de coneixements sobre les armes autònomes i les amenaces que presenten donant peu a vulneracions deis drets fonamentals dels ciutadans, tant d'aquí com d'arreu.
(2) El cicle de xerrades-debat, així com les possibles xerrades, taules rodones i altres espais de participació de la societat civil i els moviments socials, obren espais de reflexió i de debat a la ciutadania oferint-los aquestes eines transformadores per a un canvi de discurs i promovent-ne l'arrelament en l'ideari comú. De la mateixa manera, l'acte de presentació de l'informe, que se celebrarà a Sant Cugat del Vallès, oferirà un espai de debat i reflexió amb la participació d'experts investigadors internacionals que compartiran coneixements sobre les armes autònomes i experiències de la lluita pera la seva prohibició o regulació.
(3) La incidència empresarial vol impulsar un compromís d'aquests actors que asseguri que no cediran les seves tecnologies a ús militar. La incidència política mitjançant les activitats previstes en l'espai local, vol implicar els actors polítics en aquest debat crític generat sobre les amenaces de les armes autònomes, amb la creació d'un debat polític i l'adopció d'iniciatives i mesures locals per impulsar transformacions des de la cultura de pau que puguin generar canvis a àmbits supramunicipals.
Tancat
3276
|
CATALUNYA
PROHIBIM LES ARMES AUTÒNOMES LETALS! PER UNA CONSCIENCIACIÓ CRÍTICA I UNA MOBILITZACIÓ DE LA CIUTADANIA SANTCUGATENCA PER UNA CULTURA DE PAU
- Titulars de drets: PGE - Població general
- País: CATALUNYA
- Continent: EUROPA
- Any aprovació: 2018
- Entitat executora: ASSOCIACIÓ CENTRE D'ESTUDIS PER LA PAU J.M. DELÀS
- Import del projecte: 59.055,00 Euros
- Import soli·licitat: 29.383,80 Euros
- Aportació del Fons: 12.044,14 Euros
- Aportació ampliable: NO