Tancat
3250
|
CATALUNYA

PROJECTE CiD (COOPERACIÓ I DEMOCRÀCIA)

  • Titulars de drets: JOV - Joves
  • País: CATALUNYA
  • Continent: EUROPA
  • Any aprovació: 2018
  • Entitat executora: ASSOCIACIÓ ÀNEMOS
  • Import del projecte: 23.280,00 Euros
  • Import soli·licitat: 10.000,00 Euros
  • Aportació del Fons: 7.000,00 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte és una proposta de sensibilització adreçada a la població estudiantil que es divideix en dues línies d'actuació: una d'abast local i l'altra d'abast internacional. La primera, se centra a apoderar estudiants de 4t d'ESO, dotant-los d'una sèrie de coneixements, competències i eines vitals per al ple desenvolupament com a ciutadans. La segona, s'orienta a la cooperació al desenvolupament i pretén establir una relació entre la població estudiantil de centres educatius de Catalunya, Uganda i Nicaragua per tal de cooperar i donar resposta conjuntament a les seves necessitats econòmiques, educatives, sanitàries i de desenvolupament.

La metodologia que planteja es basa en la realització de diferents sessions de treball amb els joves dins i fora de l'aula. En aquestes sessions l'alumnat assolirà un seguit de coneixements, habilitats i actituds, és a dir, de competències per dotar-lo d'un coneixement del món polític, tant en l'àmbit formal com no formal, de la realitat internacional i dels grans debats socials, polítics i econòmics d'aquest principi de segle; d'unes competències basades en la negociació, el respecte, el diàleg, el debat, el pensament analític o la capacitat d'anàlisi crítica; les habilitats comunicatives, la planificació estratègica, la visió sistèmica, la redacció de projectes i la recerca sistemàtica d'informació entre altres.

En segon lloc, a través de l'estudi de diferents termes rellevants al món de la cooperació, els alumnes podran conèixer i analitzar els diferents tipus de cooperació, les institucions i els organismes que hi treballen, el marc internacional de cooperació i com hem arribat fins el punt en què es troba actualment. Els alumnes seguiran les notícies relacionades amb la geopolítica i amb les principals crisis que afecten el món, tot fomentant el sentit crític i la mobilització de recursos.

A través de diferents activitats, els alumnes desenvoluparan un conjunt de competències molt diverses, treballaran en valors cívics, participatius i de compromís social, podran conèixer la profunditat de dues comunitats desfavorides, d'una escola al districte de Luuka (Uganda) i una altra al municipi d'El Sauce(Nicaragua). Faran una anàlisi a partir dels indicadors en relació a la sanitat, l'educació i el desenvolupament econòmic i social. A banda d'aquests dos vessants (l'educació dels joves de casa nostra i la cooperació al desenvolupament d'una comunitat desfavorida), la iniciativa també contempla la promoció i l'enfortiment d'una sèrie de valors ètics basats en l'equitat i la igualtat de gènere. La línia central del programa s'aproparà a tres realitats, se centrarà a conèixer la situació actual de la dona en les diferent societats.

Els joves faran una tasca de coneixement i anàlisi d'Uganda, concretament de la comunitat de Luuka, comptant amb el suport de l'ONG Petits Detalls; i de Nicaragua, a través de Sauce en Acción. Ambdues entitats col·laboren en el projecte.

En finalitzar el projecte, els estudiants (en grups de 4-5 membres) dissenyaran petits projectes de cooperació al desenvolupament per a les dues comunitats, que seran valorats pel conjunt de l'alumnat en uns sessió de debat.

El projecte també preveu la mobilització dels estudiants per captar fons per a les dues comunitats.

Cal destacar un element innovador del projecte: l'ús de les TIC per dur a terme activitats a través de la plataforma web des de la qual es fa el projecte.

També es preveu facilitar vies perquè els mateixos estudiants traslladin el coneixement al seu entorn més proper, per a la qual cosa s'ha fet una xarxa col·laborativa amb entitats de Barcelona.