Tancat
2606
|
GÀMBIA-CATALUNYA

PROJECTE DE RETORN VOLUNTARI I REINTEGRACIÓ DE MIGRANTS DE SALT A GÀMBIA

  • Titulars de drets: OBR - Obrers / Treballadors
  • País: GÀMBIA-CATALUNYA
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2013
  • Entitat executora: CONSORCI DE BENESTAR SOCIAL GIRONÈS-SALT
  • Import del projecte: 9.790,00 Euros
  • Import soli·licitat: 8.900,00 Euros
  • Aportació del Fons: 3.536,36 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte de retorn productiu de gambians de Salt es va començar a gestar a principis del 2012. A Salt, el 14% del total dels estrangers empadronats són gambians (1.793 gambians d'un total de 12.926 migrants empadronats) que, com molts altres estrangers, s'han vist molt afectats per l'atur (generalment treballen en els sectors més perjudicats per la crisi: construcció i sector serveis). De fet, les seves taxes d'atur són molt altes, un 20,5% del total dels aturats estrangers de Salt són gambians.

Tenint en compte aquest escenari, les escasses expectatives de millora de la situació actual i les oportunitats que es poden trobar a Gàmbia, es considera una bona idea oferir als migrants gambians residents a Salt una oportunidat laboral al seu país d'origen, sobretot perquè molts ja han esgotat totes les mesures de protecció social i, a més, tampoc no compten amb les xarxes tradicionals de suport social. A Gàmbia, es presenten oportunitats en diferents sectors econòmics i existeixen plans d'acollida als gambians retornats.

El projecte és una experiència pilot que pretén no només ser un projecte de gestió de les migracions, sinó que vol convertir el retorn en una eina per treballar el codesenvolupament, fent compatible d'aquesta manera el retorn voluntari amb el desenvolupament del país d'origen. El projecte es presenta al Grup de Treball Gàmbia de la Comissió de Codesenvolupament del Fons Català per tal que els municipis catalans que cooperen amb Gàmbia puguin fer el seguiment del procés i extreure'n lliçons.

En una primera fase el projecte se centrarà en el procés d'identificació i diagnòstic d'identificació de les necessitats reals (actuals i futures) de formació professional i de les possibilitats de retorn i d'inserció professional del col·lectiu d'origen gambià resident a Salt a Gàmbia:

1. L'elaboració del disseny global de l'estratègia d'identificació del projecte.
2. El diagnòstic del projecte a Gàmbia (en estreta relació amb el diagnòstic a Salt).
3. La formulació del 'Projecte de retorn voluntari i reintegració de migrants de Salt a Gàmbia' a partir de les recomanacions identificades durant el diagnòstic i amb el suport del Fons Català i l'Ajuntament de Salt-Consorci de Benestar Social.