En Curs
3163
|
MÈXIC

RESPOSTA D’EMERGÈNCIA A LA SIERRA I COSTA DE CHIAPAS: ELABORACIÓ DE PLANS DE GESTIÓ DE RISCOS I RESILIÈNCIA EN MUNICIPIS AFECTATS PEL TERRATRÈMOL DE MÈXIC

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: MÈXIC
  • Continent: AMÈRICA
  • Any aprovació: 2018
  • Entitat executora: IDESMAC-INSTITUTO PARA EL DESARROLLO SUSTENTABLE EN MESOAMÉRICA
  • Import del projecte: 62.196,01 Euros
  • Import soli·licitat: 39.940,01 Euros
  • Aportació del Fons: 39.940,01 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte busca generar estratègies de resiliència socioambiental per a la prevenció i mitigació de desastres a través del disseny i implementació de Plans de Gestió del Risc i Resiliència en comunitats de la Sierra i Costa de Chiapas, a fi d'identificar els mecanismes i dispositius per a l'atenció d'emergències.

La proposta contempla realitzar accions que permetin fer front a les situacions de vulnerabilitat, de manera particular a la població més vulnerable: infants, dones i gent gran, que són els que presenten major risc davant dels desastres. En el marc del projecte es promourà la creació de comitès comunitaris de protecció civil per a l'atenció de l'emergència i la post emergència.

La metodologia de treball es basa en la teoria dels Medis de vida, la qual se centra principalment en les persones. El seu objectiu consisteix a aconseguir una comprensió precisa i realista de les fortaleses de les comunitats (actius o dotacions de capital) i de la seva lluita per convertir aquests en èxits en matèria d'una millor vida.

De manera puntual s'identificarà i farà èmfasi en els següents components:

a- Equitat i Gènere: Els indicadors de participació política, laboral i econòmica situen a les dones de l'estat de Chiapas en pitjor posició que la mitjana nacional. L'anterior se sustenta que és poca la participació que tenen les dones en les brigades i comitès de risc pel que es fa necessària la seva incorporació a fi que obtinguin les eines necessàries per actuar davant d'un desastre i així mitigar la vulnerabilitat a la qual es troben exposades.

b- Enfortiment de la resiliència: Les accions del projecte busquen de manera puntual que els pobladors millorin les condicions de vida de les persones a partir de la capacitació en la identificació de riscos i la generació d'estratègies que permetin fer front als fenòmens desastrosos, reduint la vulnerabilitat de les mateixes i establint mesures que mitiguin el risc en zones identificades amb alta vulnerabilitat.

c- Enfortiment del teixit social: A través dels comitès comunitaris de risc es busca generar una estructura amb legitimitat dins de l'ajuntament i la pròpia comunitat per tal que actuïn com enllaços entre les diverses institucions, municipi i comunitats. Aquests Comitès es plantegen coma experiències pilot replicables en altres municipis localitzats en zones de risc.

La intervenció està sota el marc conceptual del Programa de Maneig de Riscos del PNUD i amb això la identificació i realització dels mapes de riscos i plans de contingència per a l'atenció de les emergències.