Tancat
3265
|
EQUADOR

SEGURETAT ALIMENTÀRIA I ECONÒMICA DE LES DONES EN COMUNITATS INDÍGENES DE COTACACHI

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: EQUADOR
  • Continent: AMÈRICA
  • Any aprovació: 2018
  • Entitat executora: XARXA DE CONSUM SOLIDARI
  • Import del projecte: 65.540,00 Euros
  • Import soli·licitat: 24.650,00 Euros
  • Aportació del Fons: 16.734,86 Euros
  • Aportació ampliable: NO

Les comunitats indígenes del cantó Cotacachi, a la regió andina de l'Equador, es troben en el denominat mapa de la pobresa amb indicadors que situen el cantó com a zona d'alta marginalitat: pobresa en un 72,7% i indigència, en un 44,3% de la població, per causes estructurals històriques comunes a la serra equatoriana, com la inequitat en la distribució de la terra i l'aigua, la mitjana de tinença de terra a les comunitats és menor a 0,5 Ha. per família i majoritàriament no tenen aigua de reg. Això és greu, ja que les famílies han estat ancestralment agricultores i propietàries d'una riquesa d'agrobiodiversitat abundant, ara veuen limitades les seves possibilitats de subsistència, la qual cosa els obliga a emigrar, especialment els homes,a la recerca de fonts d'ingressos econòmics.

Aquest fenomen ha fet que hi hagi un procés de desintegració familiar i que recaigui la responsabilitat de les activitats agrícoles en les dones i els nens, ha provocat una pèrdua de la identitat cultural, l'abandonament de l'activitat agrícola, canvis en els patrons alimentaris, inseguretat alimentària i desnutrició.

El aquest context, el projecte té com a objectiu general garantir la seguretat alimentària i econòmica de les famílies de les comunitats indígenes del cantó Cotacachi mitjançant la participació equitativa dels membres de les famílies i el foment d'una producció agroecològica diversificada. Per això, es proposa implementar parcel·les agroecològiques diversificades per millorar l'autoproveïment d'aliments i generar excedents per a la comercialització per tal d'incrementar els ingressos econòmics.

Com a complement de les parcel·les agroecològiques es tecnificarà la cria d'animals menors com cuyes i porcs. Així, es construiran petites corts de porcs i corrals de cuyes, es dotarà les famílies d'animals de millors condicions genètiques, de l'alimentació i les cures veterinàries necessàries per a la producció.

Alhora, s'implementaran plantacions de fruiters i cultius nadius complementats amb espècies forestals per a la protecció de sòls.

Aquest suport a la producció anirà acompanyat d'un procés de capacitació tècnica de les famílies participants i de les comunitats en general.

Un altre resultat que es proposa és millorar la infraestructura de comercialització existent per donar cabuda als productors/es beneficiaris. Es realitzaran esdeveniments d'intercanvis d'experiències de producció agroecològica i de comercialització camperola amb la participació d'organitzacions camperoles nacionals.