El 15 d'agost de 2007 la zona sud de la regió central del Perú va ser sacsejada per un terratrèmol de magnitud 7.0 de l'escala de Richter. Va ser un dels terratrèmols més violents patits al Perú en els darrers anys, el més poderós quant a intensitat i durada, però no el més catastròfic, si el comparem amb el terratrèmol patit l'any 1970 que va provocar milers de víctimes mortals.
El sisme va deixar 595 persones mortes, gairebé 2.291 ferits, 76.000 habitatges totalment destruïts i 431.000 persones directament afectades pel desastre. Les zones més afectades varen ser les províncies de Pisco, Ica, Chincha, Cañete, Yauyos, Huaytará y Castrovirreyna.
La magnitud destructiva del sisme va causar greus danys a les infraestructures de serveis bàsics de proximitat de competència municipal, com ara aigua i sanejament, residus sòlids, educació, salut i comunicacions. Un dels efectes indirectes més important va ser la pèrdua de llocs de treball durant els primers mesos després del sisme.
En aquest context, l'Escuela Mayor de Gestión Municipal va proposar al Fons Català implementar una resposta basada en un model de reconstrucció vinculat a desenvolupament fonamentada en tres grans eixos: enfortiment dels governs locals, recomposició del teixit social i la generació d'activitats productives. Una part d'aquesta iniciativa es va finançar a través de la Campanya d'Emergència endegada pel Fons Català el mes d'agost de 2007 i en la qual varen participar 94 ajuntaments i quatre ens supramunicipals.
Aquest projecte contempla la sistematització i la presentació del balanç de l'experiència d'execució del projecte 1813. Suport tècnic a les municipalitats afectades pel terratrèmol del Perú, concretament als municipis de Túpac Amaru Inca, província de Pisco i Pueblo Nuevo, provñincia de Chincha, en el marc de la reconstrucció en clau local. La proposta contempla editar i publicar conjuntament (EMGM i Fons Català) el resultat d'aquesta sistematització.
La sistematització d'experiències és fonamental per poder compartir els resultats i el procés de gestió de projectes d'emergència en clau local amb altres ens de cooperació descentralitzada i organitzacions humanitàries. Publicar resultats donarà visibilitat al Fons Català i la tasca de la cooperació descentralitzada en gestió d'emergències.
Amb aquesta iniciativa tant l'Escuela Mayor de Gestión Municipal com el Fons Català volen contribuir a generar coneixement i aprenentatges útils per als governs locals i per a les entitats humanitàries que dissenyen i implementen processos de reconstrucció en contextos de crisis postdesastres naturals.
La proposta planteja abordar el problema de manera integral i, a partir dels diferents components, orienta el procés vers una mirada que possibiliti el suport a la institució municipal a través d'instruments de gestió i el suport a la població amb l'enfortiment del seu protagonisme en espais de participació, presa de decisions concertades i atenció a les necessitats concretes durant i després del desastre.
En Curs
2546
|
PERÚ
SISTEMATITZACIÓ DE L’EXPERIÈNCIA DE LA RECONSTRUCCIÓ EN CLAU LOCAL DELS MUNICIPIS DE TÚPAC AMARU I PUEBLO NUEVO DESPRÉS DEL TERRATRÈMOL DEL PERÚ
- Titulars de drets: CTP -Col·lectius tècnics o professionals
- País: PERÚ
- Continent: AMÈRICA
- Any aprovació: 2013
- Entitat executora: ESCUELA MAYOR DE GESTIÓN MUNICIPAL
- Import del projecte: 19.500,00 Euros
- Import soli·licitat: 14.500,00 Euros
- Aportació del Fons: 14.500,00 Euros
- Aportació ampliable: NO