Tancat
2976
|
SENEGAL-CATALUNYA

TAULA DE CONCERTACIÓ DE LA COOPERACIÓ CATALANA AMB LES ARD DE LA CASAMANCE

  • Titulars de drets: AUT - Autoritats locals
  • País: SENEGAL-CATALUNYA
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2016
  • Entitat executora: FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
  • Import del projecte: 4.500,00 Euros
  • Import soli·licitat: 4.500,00 Euros
  • Aportació del Fons: 16.603,82 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El Senegal és un dels països prioritaris de la cooperació catalana. Amb gairebé 19.000 residents senegalesos registrats a Catalunya l'any 2015, aquest col·lectiu és el més nombrós amb origen a l'Àfrica subsahariana, i el segon d'origen extracomunitari, superat només pel Marroc. Des de la cooperació descentralitzada aquest és un criteri fonamental per entendre els fluxos del finançament dels projectes de cooperació, a través de les dinàmiques que vinculen migracions i desenvolupament i converteix la població senegalesa immigrada a Catalunya en un vector clau de les dinàmiques de desenvolupament entre ambdós països.

L'any 2013, amb la promulgació de l''Acta III de la Descentralització', el Senegal va iniciar un procés de reformes amb l'objectiu de modernitzar les estructures administratives territorials, facilitar la subsidiarietat en la prestació de determinats serveis als nivells més propers a la ciutadania i potenciar la democràcia local. Aquest procés, encara en plena fase d'implementació, ha posat en evidència algunes febleses, especialment en l'àmbit de la formació dels quadres tècnics i els càrrecs electes en els nivells departamentals i comunals, que gaudeixen de la titularitat de competències que abans estaven en mans de l'Estat.

D'altra banda, ens trobem en un procés d'alineament dels diferents actors finançadors de la cooperació catalana. Els diferents nivells de les administracions públiques que dediquen esforços a la cooperació (ACCD, AMB, DIBA, Ajuntament de Barcelona i FCCD) tendeixen a coordinar les seves estratègies tan en l'àmbit sectorial com geogràfic per optimitzar els recursos i maximitzar els impactes de les seves accions. En la majoria de casos aquestes institucions tenen vincles que vénen d'antic amb el Senegal:

Per això, des del Grup de Treball Senegal del Fons Català es proposa l'organització d'una trobada entre els cinc principals agents finançadors de la cooperació catalana (ACCD, DIBA, AMB, Ajuntament de Barcelona i FCCD) i les Agències Regionals de Desenvolupament (ARD) de Kolda, Ziguinchor i Sédhiou, a la Casamance, sud del Senegal.

L'objectiu general de la trobada és incrementar l'eficàcia de l'ajut de la cooperació catalana a la Casamance contribuint al desplegament de l'estratègia país prioritari Senegal 2013-2017

I els objectius específics són:

- Crear un espai de trobada (taula de concertació) entre els agents públics de la cooperació catalana i els agents públics de desenvolupament local a la Casamance.

- Definir una estratègia conjunta i coordinada d'intervenció entre els agents públics de la cooperació catalana i els agents públics de desenvolupament local a la Casamance.