En Curs
4104
|
GÀMBIA

TRANSFERSOCIALGREEN: FOMENT DE LA INCLUSIÓ SOCIOLABORAL A TRAVÉS DE L’EDUCACIÓ, LA FORMACIÓ EN ENERGIA SOLAR I EL DESENVOLUPAMENT DE L’ECONOMIA VERDA

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: GÀMBIA
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2024
  • Entitat executora: ASSOCIACIÓ SOLIDANÇA
  • Import del projecte: 68.751,63 Euros
  • Import soli·licitat: 14.968,99 Euros
  • Aportació del Fons: 9.309,00 Euros
  • Aportació ampliable: NO

Gàmbia té unes problemàtiques socials i econòmiques que fan que la intervenció d'Mbolo sigui necessària. En aquest sentit, les problemàtiques que s'han detectat són; l'analfabetisme, la pobresa femenina severa, l'atur i el dèficit de competències laborals i socials i el canvi climàtic.

Per això, es proposa el projecte de Fandema (continuïtat del P3899, aprovat en el marc de la convocatòria 2023 del propi Ajuntament de Molins de Rei), per oferir respostes i solucions a aquestes problemàtiques. Es tracta d'un projecte que promou la millora de l'ocupabilitat i condicions de vida, alhora que contribueix a la reducció dels estereotips de gènere en l'àmbit laboral. Promou la incorporació de la dona per desenvolupar activitats econòmiques mitjançant la construcció de capacitats tècniques i el desenvolupament de solucions assequibles d'energia solar per a les activitats productives per proporcionar a la comunitat l'accés a l'energia amb baixes emissions de gasos d'efecte hivernacle.

MBolo Association ha format i certificat ja més de 80 dones a través de la creació d'un model d'energia distributiva aïllada, les Plataformes Solars Multifuncionals (SMFPS) que permet donar servei a les comunitats rurals per a les seves activitats productives. En primer lloc, genera capacitat tècnica i de negocis de noies i nois joves seleccionats per la comunitat. En segon lloc, dissenya, instal·la i opera solucions solars enfocades a satisfer la demanda d'energia per a les activitats econòmiques de les dones que, alhora, els redueix la càrrega de treball domèstic i els millora els mitjans de vida.

Si bé és un model transformador de la realitat, s'ha detectat la necessitat de poder millorar les competències transversals de les dones en els espais formatius, per generar un millor autoconeixement i autoestima a través del desenvolupament d'una millor predisposició a l'ocupabilitat. Addicionalment, a les SMFPS, hi ha la necessitat de poder generar coneixement afegit en àrees tècniques com manteniment específic d'equips (rentadores, neveres, congeladors, etc.) per allargar-ne el temps de vida útil i reduir aturades de funcionament (a l'interior del país no hi ha gaires tècnics reparadors), com també el manteniment i el suport en la solució de problemes de la instal·lació solar amb protocols més actualitzats. Complementàriament, s'ha identificat la necessitat d'unes formacions addicionals en emprenedoria, negoci i identificació d'activitats, serveis i productes per fer més viable i avançar per extreure el major potencial de les SMFPS per millorar l'impacte catalitzador i transformador de l'accés a l'energia. Les dues línies formatives són complementàries.

El projecte vol oferir continuïtat a la feina iniciada ja fa anys, per continuar la lluita contra la pobresa femenina a Gàmbia, a través de la generació d'autoocupació verda. Les intervencions fetes l'exercici passat no han estat suficients per aconseguir els reptes plantejats. Cal formar l'equip d'intervenció educativa en metodologies i continguts basats en l'acompanyament, el desenvolupament de competències i la intervenció individualitzada. D'aquesta manera, no només podran treballar amb les dones que participin d'un itinerari d'inserció, sinó també amb aquelles que formen part d'altres espais formatius com les TIC i l'alfabetització, i també altres dones i homes que operen les SMFPS, per reforçar tant els perfils professionals com el perfil emprenedor.

La tasca iniciada amb el projecte de 2023 (P3859), ha servit per emmarcar la tipologia d'intervenció que s'està duent a terme en els diferents itineraris, enfortint sobretot les competències tècniques en itineraris d'inserció en electricitat bàsica i quina metodologia s'estava duent a terme per treballar el desenvolupament de les competències transversals. Aquestes competències parteixen de la base de l'autoconeixement i el desenvolupament d'habilitats que permeten tant el desenvolupament laboral en una empresa com reforçar un perfil emprenedor que permet a les dones esdevenir més independents i catalitzadores de canvi a les seves comunitats.

Solidança té una llarga trajectòria en el desenvolupament i la formació de competències transversals i alhora de coneixement del projecte i de Gàmbia. Així, Solidança prepararà les formacions per capacitar les àrees socials, formatives i de negoci de Mbolo Association. Pel que fa a Mbolo, aplicarà els coneixements adquirits amb un mentoratge de Solidança per enfortir aquesta intervenció dins les formacions per a la inserció sociolaboral, com també per la millora constant de professionals en actiu.

En aquest sentit, el projecte preveu un sistema de seguiment i monitoratge basat en un equip de seguiment conformat per un representant de cadascuna de les entitats, els quals també faran l'avaluació final del projecte in situ per tal que els socis no locals puguin corroborar les activitats i l'impacte social, econòmic i ambiental del projecte.

En resum, el projecte demostra un alt compromís per part de tots els actors implicats, el 79% dels recursos econòmics del qual són aportats pels socis membres i, alhora, se centra en una transferència de coneixement de Solidança a Mbolo Association en què les formacions representen el 89% de despesa de la intervenció.

Aquest projecte, està alineat amb les normatives i les línies estratègiques de desenvolupament i mitigació del canvi climàtic, joventut, dona i desenvolupament econòmic i permetrà que hi hagi més joves emprenedors que revitalitzin l'economia local dotant la població de major qualitat i diversitat de productes i serveis a través de la promoció d'una dinamització social, ambiental i econòmica tal com incideix el National Development Plan de Gàmbia.