La zona del Bajo Lempa va quedar despoblada durant la guerra civil (1980-1992). A finals del conflicte es va repoblar amb refugiats retornats procedents de Nicaragua i el Panamà i, més tard, amb soldats i antics guerrillers desmobilitzats.
Les estructures educatives són deficitàries per manca d'estructures i d'inversió, tot i l'esforç dels educadors populars. Davant d'aquest dèficit, les comunitats del Bajo Lempa han creat un sistema original de transport escolar, que convergeix al clúster educatiu de la zona, la Comunidad Nueva Esperanza, que està consolidat i es finança amb aportacions solidàries diverses.
Les maras s'han anat implantant a El Salvador durant la llarga postguerra, acompanyades d'extorsió i de violència. Inicialment eren en zones urbanes, però els darrers anys s'han expandit també a zones rurals. La zona oriental del Bajo Lempa té estructures socials i educatives que han frenat la implantació d'aquestes maras a la zona, on s'han manifestat de manera més tardana i més feble que en altres zones del país. Però durant el 2015 les maras han atacat la comunitat educativa del Bajo Lempa i el transport escolar.
Fruit d'aquests atacs, hi ha hagut por i una disminució puntual (coincidint amb els pics de violència) d'assistència a les escoles i d'usuaris del transport escolar.
Aquests fets han provocat dubtes en els organitzadors de les rutes de transport. Per això, el projecte pretén reforçar la solidesa de la xarxa de transport escolar, tot garantint una part del finançament en aquests moments difícils, i fomentar l'autoestima col·lectiva que és necessària per a la comunitat.
Tancat
2971
|
EL SALVADOR
TRANSPORT ESCOLAR AL BAJO LEMPA 2016
- Titulars de drets: INF - Infants
- País: EL SALVADOR
- Continent: AMÈRICA
- Any aprovació: 2016
- Entitat executora: GRUP DE SOLIDARITAT DE L'INSTITUT VIL·LA ROMANA DE LA GARRIGA
- Import del projecte: 13.932,00 Euros
- Import soli·licitat: 12.132,00 Euros
- Aportació del Fons: 12.132,00 Euros
- Aportació ampliable: NO