En Curs
3714
|
PALESTINA

TREBALL DIGNE PER LES DONES PALESTINES EN UN ENTORN LLIURE DE VIOLÈNCIES I DISCRIMINACIÓ

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: PALESTINA
  • Continent: ÀSIA
  • Any aprovació: 2022
  • Entitat executora: FUNDACIÓ PRIVADA PAU I SOLIDARITAT
  • Import del projecte: 189.777,59 Euros
  • Import soli·licitat: 101.000,00 Euros
  • Aportació del Fons: 83.216,72 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte pretén defensar els DDHHLL i la igualtat de gènere de les dones palestines i contribuir a l'accés al dret a un treball digne en condicions d'igualtat i lliure de violències tant al territori de Cisjordània com a la Franja de Gaza. Les dones palestines veuen vulnerats sistemàticament els seus drets humans laborals, a més de molts altres, tenint en compte la situació d'ocupació militar que es viu al territori des de fa dècades, alhora que pateixen una forta discriminació en l'àmbit laboral que limita el seu desenvolupament i la seva autonomia econòmica.

El projecte compta amb diverses estratègies i accions per fer front a aquesta vulneració i reduir les desigualtats de gènere existents relacionades amb: la formació i la sensibilització de les dones de diferents grups objectius, l'assessoria legal laboral, la comunicació, la recerca i la incidència, tant a Palestina com a Catalunya. Més concretament, es proposen accions de sensibilització i formació en drets laborals i mecanismes de protecció laboral per facilitar l'accés de les dones a la informació sobre els seus drets, sobre la legalitat nacional i internacional vigent i sobre els mecanismes d'intervenció per a l'eliminació de la discriminació i la violència en l'àmbit laboral.

El projecte busca la creació de capacitats de les treballadores, representants sindicals, d'activistes pels drets de les dones i de les seves organitzacions, com també d'aquells que puguin transmetre la seva veu, com periodistes i treballadors/es dels mitjans de comunicació, per facilitar i promoure la mobilització en defensa dels DDHH, DDHHLL i Drets de les Dones. També es duran a terme accions de sensibilització i comunicatives per a la població general en defensa dels DDHHLL i la igualtat de gènere per incrementar la capacitat d'anàlisi i el coneixement de la societat i dels òrgans polítics i jurisdiccionals sobre la situació de gènere en l'àmbit laboral i el seu impacte entre les dones.

D'altra banda, també s'implementaran activitats de suport i assessoria legal per reclamar aquests drets i denunciar-ne la vulneració, per facilitar l'accés a la justícia a les dones víctimes de vulneracions. Alhora, es duran a terme activitats relacionades amb la investigació i la recerca sobre la discriminació de gènere en l'àmbit laboral, amb la publicació d'un estudi sobre la discriminació laboral de les dones a Cisjordània i a la Franja de Gaza. Finalment, ampliant l'acció sindical per fer front a la discriminació i a la violència que pateixen les dones, es duran a terme iniciatives concretes en diferents centres de treball per aconseguir el canvi real que es pretén, amb la redacció de normes reguladores i amb l'adopció de polítiques de tolerància zero per part d'aquestes empreses, per contribuir a la millora de les condicions laborals de les dones treballadores palestines.

El projecte se centrarà en la creació de capacitats i en l'enfortiment de les competències i habilitats dels sindicats i de les OSC en el desenvolupament del seu paper pel que fa a la defensa dels DDHHLL i la igualtat de gènere. El procés de creació de capacitats es durà a terme tant a individualment com organitzativament. Individualment, l'enfocament de creació de capacitats desenvoluparà condicions que milloraran el coneixement i les habilitats de les persones sindicalistes i activistes dels drets de les dones, que els permetrà participar en un procés d'aprenentatge per al canvi, proporcionant-los eines per desafiar els obstacles que interfereixen en l'exercici del dret per part les dones. Organitzativament, l'enfocament proporcionarà els mitjans perquè els sindicats i les OSC puguin desenvolupar i millorar les seves intervencions per aconseguir més impacte i que les seves accions fomentin una major participació.

Atès el lent i fluix impuls de les autoritats en els temes de gènere, el projecte impulsarà la feina de sindicats i OSC per tal que aquests puguin esdevenir un actor clau i determinant en el diàleg social necessari per la negociació de polítiques que millorin les condicions de vida i laborals de la població.

El projecte adopta un enfocament basat en drets que busca l'apoderament de les persones TD i dels TR per tal de permetre'ls assolir drets humans fonamentals que són clau per al desenvolupament sostenible i que són garantits pels pactes i convenis internacionals de DDHH, que Palestina s'ha compromès a respectar ja que no els pot ratificar.

També segueix un enfocament transversal de gènere treballant principalment amb dones però també amb homes, per afavorir el canvi i abordar els reptes de la igualtat de gènere en el món laboral.

Gràcies a les mesures i les activitats proposades, el projecte permetrà a les dones el coneixement sobre els seus drets, els problemes d'igualtat de gènere, les estratègies de promoció de l'equitat de gènere i la participació de les dones en espais de presa de decisions.

El projecte contribuirà als esforços per millorar la igualtat de gènere al món laboral i a la societat palestina en general.

L'acció adoptarà un enfocament participatiu en totes les activitats, ja que té com a objectiu promoure l'activisme de les dones, la qual cosa els permetrà prendre mesures per garantir el respecte dels seus drets laborals. Tots els grups objectiu formaran part d'un procés que implica acció i apoderament participatius, és a dir, adquirir coneixements, habilitats i actituds, ser capaços i estar disposats a utilitzar-los per prendre decisions sobre qüestions que afecten els seus drets i prendre mesures per produir el canvi desitjat.