El projecte pretén promoure la millora de la qualitat de vida de les persones amb deficiències i/o discapacitat visual de la ciutat de N'Djamena i la seva àrea d'influència. La pèrdua de visió. també com la discapacitat visual afecten negativament diversos aspectes de la vida de les persones, ja que en dificulten la independència i provoquen problemes de mobilitat, aïllament, i de salut secundaris (fonamentalment caigudes i accidents).
El projecte, gestionat conjuntament amb l'Hospital Le Bon Samaritain, treballa per combatre la falta de detecció de necessitats visuals no cobertes i la manca d'accés a mesures correctives i mèdiques entre la població del Txad que ho requereixi.
Es tracta d'un projecte de continuïtat, que es duu a terme ininterrompudament des de l'any 2016 amb el propòsit de detectar, tractar i/o operar tots els casos de ceguesa evitable. Durant aquests anys, s'ha aconseguit dotar l'Hospital d'una infraestructura adequada i en bones condicions de seguretat: una consulta, un quiròfan d'oftalmologia i un taller d'òptica. No obstant, cal continuar treballant i implementant l'atenció oftalmològica per a la població vulnerable, continuar adequant les infraestructures existents i disposar de nous equipaments per fer una atenció en bones condicions de seguretat i qualitat.
Tanmateix, la capacitació de professionals locals a través de formació, mentoria i acompanyament serà clau per poder proporcionar una continuïtat al projecte i un apoderament per part de la comunitat local, fent-lo sostenible i viable en el temps.
El disseny i l'organització del projecte s'articula a partir de les activitats següents:
1. DISPOSICIÓ D'EQUIPAMENT/INFRAESTRUCTURES ADEQUADES i en condicions de seguretat i qualitat (quiròfan i consultes) a l'Hospital Le Bon Samaritain.
2. ATENCIÓ DIRECTA I DIAGNÒSTIC de les persones beneficiàries: revisions, cirurgies i lliurament d'ulleres, en cas que calgui. El suport professional mèdic al territori mitjançant l'expedició de dues comissions al Txad (dues tècniques en optometria, dues oftalmòlogues i una infermera instrumentista) perquè puguin tractar persones a l'Hospital de Le Bon Samaritain i donar continuïtat al projecte.
3. DETECCIÓ I RASTREJOS: l'organització de campanyes de prospecció per identificar persones amb dificultats visuals a N'Djamena i la seva àrea d'influència.
4. IMPLEMENTACIÓ SISTEMA TELEMEDICINA: s'establirà un sistema de telemedicina per mitjà del qual els pacients que es consideri que podrien tenir alguna patologia seran revisats de forma telemàtica per alguns dels doctors/es de l'Institut Català de Retina que col·laboren amb la Fundació Ramon Martí i Bonet.
5. FORMACIÓ DE PROFESSIONALS LOCALS: amb l'objectiu de treballar per la capacitació autònoma i l'apoderament sanitari i tècnic a través de la docència d'oftalmologia a les facultats d'Infermeria i Medicina a la Universitat de N'Djamena. L'objectiu final és que el propi Hospital pugui ser autònom en el servei d'Oftalmologia per poder donar continuïtat i sostenibilitat al projecte amb professionals locals que atenen totes aquelles persones en situació de vulnerabilitat a causa de les seves dificultats visuals.
Tanmateix, s'aborda la situació del sistema de salut txadià: es formula una proposta des de la Fundació Ramon Martí i Bonet al Ministeri de Salut del Txad amb la pretensió d'enfortir infraestructures, processos de treball, formació de professionals, etc. tenint en compte la bona experiència obtinguda de la col·laboració amb Le Bon Samaritain.
En Curs
4150
|
TXAD
VISIÓ PER A TOTHOM AL TXAD
- Titulars de drets: PGE - Població general
- País: TXAD
- Continent: ÀFRICA
- Any aprovació: 2024
- Entitat executora: FUNDACIÓ PRIVADA RAMON MARTÍ BONET CONTRA LA CEGUERA
- Import del projecte: 49.650,00 Euros
- Import soli·licitat: 9.500,00 Euros
- Aportació del Fons: 5.172,28 Euros
- Aportació ampliable: NO