General 9 desembre 2021

Quines vulneracions de drets pateixen les persones migrants a les fronteres europees?

Amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans el Fons Català vol parar atenció a la realitat hostil que es viu a Europa en matèria de refugi. En l’última dècada l’externalització de fronteres s’ha disparat als països europeus, generant així un desplaçament de la gestió de les polítiques migratòries i d’asil a tercers països amb l’objectiu de contenir l’arribada de persones nouvingudes. Davant d’aquesta emergència i crisi d’acollida, el Fons Català ha impulsat la campanya “Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa per donar una major cobertura i suport a les persones en moviment.

Per entendre millor els casos concrets a algunes de les fronteres europees, des del Fons hem parlat amb Legal Centre Lesvos, Caminando Fronteras i Solidary Wheels, entitats que formen part de la campanya de refugi, per conèixer quines són les vulneracions de drets que es cometen a les fronteres on hi tenen presència.

.

Legal Centre Lesvos (Grècia)

“Des de març de 2020, la violència i les devolucions en calent de persones que arriben a Grècia de manera irregular creuant el mar Egeu per demanar asil a Europa s’han convertit en una pràctica sistemàtica que viola greument els drets dels migrants. Pels que aconsegueixen arribar a Lesbos i demanar protecció internacional aquí, les vulneracions de drets es materialitzen amb les condicions de vida inhumanes i degradants imposades als solicitants d’asil obligats a residir al camp “temporal” de “recepeció i identificació” de Kara Tepe durant períodes de temps incerts (d’uns mesos a diversos anys) i sense accés a serveis mèdics, psicosocials i jurídics adaptats.”

Llegeix el testimoni complet

Caminando Fronteras (Frontera occidental euroafricana)

“Les polítiques de fer morir i deixar morir han convertit les fronteres en espais d’excepció on els drets humans no s’apliquen, són espais de no dret. El control del moviment és un negoci mundial que replica les seves dinàmiques, estructures i estratègies vulneradores de drets humans. Així, a través de la militarització es tanquen rutes migratòries per obrir-ne d’altres molt més perilloses i lucratives que augmenten el poder de les xarxes criminals.”

Llegeix el testimoni complet

Solidary Wheels (Melilla)

“Melilla és una ciutat pensada i construïda per ser fortalesa, on les persones en trànsit veuen vulnerats els seus drets més bàsics, amb l’objectiu final de que no segueixin el seu procés migratori i entrin al continent europeu. Aquest sistema xenòfob i racista és legitimat pel racisme institucional, la vulneració de les lleis espanyoles, així com de tractats internacionals, i culmina amb la total impunitat de les forces de seguretat de l’Estat, encarregades de reproduir aquest sistema.”

Llegeix el testimoni complet