Entrevista 31 maig 2024

Regidor destacat: Carlos Martín, de l’Ajuntament de la Garriga

El Fons Català té més de 300 socis compromesos amb la solidaritat i la cooperació que volem donar a conèixer cada mes.

  • Quina ha sigut la teva trajectòria professional? 

Com molta gent de la meva edat, des de ben jove he hagut de poder-me buscar la vida per treballar i compaginar els meus estudis. Jo vinc d’una família treballadora, i en morir el meu pare, em vaig haver d'”espavilar” per poder continuar estudiant. Per això, he fet una mica de tot: caixer, forner, reposador, monitor infantil, director de casal d’estiu, etc. Estic molt orgullós del meu recorregut professional perquè m’ha permès conèixer el valor de l’esforç i el treball, i com tot s’ha de treballar per aconseguir-ho.

Una vegada acabada la meva formació vaig entrar a treballar a Suara Cooperativa, una entitat del tercer sector social on, tot i que ara estic d’excedència, fa més de 15 anys que hi estic vinculat. Ara mateix, sóc assessor del Grup Socialista a la Diputació de Barcelona, i regidor d’Acció Social, Participació Ciutadana, Barris i Cooperació a l’Ajuntament de la Garriga.

  • Ets membre de la Junta del Fons Català, i també ets el referent polític de la Comissió de Món Local Refugi. Com encares aquesta etapa? 

Com un repte i una responsabilitat enorme. La veritat és que assumir la regidoria de Cooperació al meu poble ja era per mi tot un honor, ja que feia més de 10 anys que estava vinculat al Consell de Cooperació, primer des de l’àmbit associatiu i posteriorment polític.

Després que el meu partit em va demanar ser al Fons Català, i assumir ser el referent polític a la Comissió de Món Local i Refugi, em vaig sentir encara més privilegiat.

El canvi que ha suposat que la campanya de Món Local i Refugi hagi passat a ser una Comissió és tot un repte que tenim al davant. La quantitat de projectes que depenen d’aquesta Comissió, a més del gran nombre d’aportacions que fan les institucions als seus projectes vinculats, em va sentir una responsabilitat enorme al posar-me al capdavant. 

La Comissió disposa d’un excel·lent equip tècnic que, juntament amb la direcció política que lidero, esperem poder arribar encara a més projectes on poder col·laborar i, sobretot, aconseguir que moltes més institucions es vinculin a projectes de la nostra Comissió.

  • Quina implicació té la Garriga en l’àmbit de la cooperació? 

 La Garriga té, juntament amb les seves entitats, una gran implicació en el món de la cooperació. Pel nostre poble sempre ha sigut un motiu d’orgull poder fer cooperació activa i, a més, sempre hem tingut consens polític vers aquest tema.

Actualment, tenim un Consell de Cooperació actiu, participat entre entitats, instituts i el conjunt del plenari. Tenim un equip tècnic que treballa i coneix molt bé el món de la cooperació i, en aquesta legislatura, n’hem traslladat la seu a la Torre del Fanal, un espai d’ús compartit amb altres entitats que ha servit per crear un punt de referència al nostre municipi.

La decisió del Consell de col·laborar directament amb projectes com el de suport legal a persones refugiades a Lesbos, demostra aquesta iniciativa a liderar projectes que sempre ha tingut el nostre poble.

Entitats com La Garriga Societat CivilMans Unides a la Garriga, o la Fundació Pau i Solidaritat, entre d’altres, són clars referents de la cooperació al nostre municipi.