General 6 juny 2021

Regidora destacada: Gemma Aristoy, de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Gemma Aristoy és mestra d’educació primària de formació i ha estat molts anys vinculada a entitats de cultura popular de Sant Cugat. Actualment és regidora de Ciutadania, Salut i Via pública.

Quina ha estat la teva trajectòria professional?

Al 2005 vaig acabar la carrera de magisteri d’educació primària. De seguida vaig començar a treballar a una escola concertada històrica de la ciutat de Sant Cugat: l’escola Santa Isabel (de franciscanes). Allà hi he estat 13 cursos amb diferents etapes com a mestra-tutora sempre i amb càrrecs com coordinadora de cicle durant 5 anys, aprenent i formant-me en mediació, intel·ligències múltiples, gestió d’equips, etc. A banda, al municipi he estat vinculada a entitats de cultura popular, especialment amb els Castellers de Sant Cugat, dels quals n’he estat presidenta durant 4 anys, una altra vessant formativa i d’ intensa dedicació.

Quina implicació té Sant Cugat en l’àmbit de la cooperació?

Sant Cugat fa molts anys que té clar que ha de treballar amb la mirada de la cooperació i dedica el 0,7% a desenvolupar polítiques que la mantinguin. Enguany, al 2021, incrementem al 0,8%. Amb aquesta involucració s’han desplegat projectes vinculats a les entitats que tenen relació amb la Xarxa Solidària de Sant Cugat i amb diferents països on desenvolupen projectes diversos que procuren enfortir estructures a terreny. Aquests projectes els avaluem amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Val la pena destacar, també, els projectes que cooperació directa ajuntament-ajuntament que desenvolupem perquè els i les treballadores poden aportar directament els seus coneixements i créixer compartint experiències amb municipis d’altres països, països d’on procedeixen un bon nombre d’actuals santcugatenques, tal com es va definir en el pla director de cooperació de Sant Cugat.

Com ha afectat la Covid19 a la feina de cooperació de l’ajuntament?

Inicialment, com tot, va quedar força aturat. Després, mica en mica, tot el que hem pogut ho hem mantingut reconvertint-ho en virtual, especialment el contacte amb els municipis amb els quals tenim relació. Les entitats han manifestat que l’impediment de desplaçar-se els ha impossibilitat desenvolupar els projectes tal com feien altres anys, però de seguida que han pogut han facilitat material i han repès activitat encara que fos en la distància. Ara cal anar reprenent amb agilitat el contacte, els projectes i garantir que arriba a tots els països el material necessari per a la vacunació i fer front a aquesta emergència sanitària, i les que en venen derivades de seguida. Si no ho fem, no acabarem amb la pandèmia que ha estat i és mundial.