General 5 febrer 2024

Regidora destacada: Isabel Otero, de l'Ajuntament de Barberà del Vallès

  • Quina ha sigut la teva trajectòria professional?

La meva activitat professional s’ha centrat sempre en l’àmbit de l’administració privada, es pot dir que la meva trajectòria es reflecteix en dues empreses de Barberà del Vallès, la inicial va ser amb 16 anys en una empresa de metal·lúrgia  i els meus últims 33 anys en una empresa líder en arts gràfiques, concretament en serigrafia, on encara segueixo treballant-hi… Una empresa a la qual considero part de la meva vida i família.

Fa 21 anys em va empènyer una inquietud que tal vegada sempre m’havia acompanyat: em vaig decidir a col·laborar i donar el meu suport a l’Associació de Veïns del meu barri, la Romànica, i em va captivar de tal manera que considero que és una de les millors decisions que he pres mai. No han estat exemptes de polèmica, perquè les entitats sempre són reclam i punt de crítica, però considero que la feina aportada al costat d’uns companys i companyes excel·lents han donat un bon fruit.

La Romànica és un barri carismàtic de Barberà, en el qual s’ha aconseguit conviure en harmonia i respecte amb la població migrada que hi resideix. Per aquest motiu, per la idiosincràsia d’aquest barri, ho comparo sempre amb la cançó de “Sevilla té un color especial”… perquè aquest barri té aquesta preciosa característica. Durant quatre anys vaig ser secretària de l’entitat, i durant 16 anys més, presidenta. S’ha aconseguit integrar el barri a la ciutat, es va aconseguir una Llei de Barris per a millores integrals i enguany TV3 ens concedia el Premi com a Millor Barri de Catalunya al concurs “Tot es Mou”. De totes aquestes experiències he après, he crescut com a professional i com a persona, i he anat alimentant la meva voluntat de treballar en pro d’un món millor, més acollidor i just, en el qual tots i totes ens veiem representades.

Durant 16 anys també he compaginat la Presidència de l’Associació de Veïns amb la Presidència de la Federació d’Associacions de Veïns de Barberà. Es pot ser més afortunada? Doncs sí. Ara formo part de l’equip de Govern de Barberà amb el partit del PSC, en què tinc l’honor de portar la Regidoria de Cooperació i Solidaritat.

 

  • Com afrontes el nou càrrec com a regidora de Cooperació i Solidaritat?

Afronto el meu nou càrrec com un repte carregat d’optimisme i il·lusió, el fet que Barberà sigui una ciutat amb gran resposta solidària ho posa més fàcil. Tanmateix, el meu repte és donar més visibilitat a una regidoria que sembla una mica opaca o abstracta, és necessari que la Cooperació sigui traslladada a les aules perquè es converteixi en material curricular d’una possible assignatura anomenada Solidaritat.

El nostre compromís és treballar perquè la nostra tasca vagi molt més enllà de les aportacions econòmiques que sempre hem fet perquè així s’ha considerat de necessari per part del govern local. La regidoria que represento s’ha de convertir en una font de coneixement davant les necessitats del món i actuar al respecte, donant resposta des de tots els àmbits.

Aquest any, jo mateixa he tingut la gran oportunitat de conèixer tres persones, de diferents punts del planeta, que a través del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans han ofert a Barberà del Vallès la seva participació en conferències molt interessants i enriquidores, on la seva veu i la seva experiència personal han deixat palès que aquests tres altaveus s’han de multiplicar i han d’arribar a cada racó perquè desperti la nostra consciència solidària i de justícia.

A la meva primera reunió de Junta de Fons Català de Cooperació ja vaig exposar la necessitat de sortir al carrer a explicar què es fa i què volem seguir fent. Estic convençuda que implicant a la població i amb compromís polític, es compliran nous i necessaris reptes i objectius.

 

  • Quina implicació té Barberà del Vallès en l’àmbit de la cooperació?

La regidoria de Cooperació i Solidaritat té àmplia experiència en el camp de la cooperació internacional. És operativa, com a tal, des de l’any 1996, però l’Ajuntament de Barberà del Vallès des de força abans ja duia a terme actuacions relacionades amb la solidaritat, tot i que sense disposar d’una regidoria pròpiament dita. Des de la regidoria es gestiona la partida destinada a atendre projectes de solidaritat, així com les relacions i ajudes d’altres ens, les campanyes de recollida de material i les de sensibilització. 

L’Ajuntament de Barberà és soci des de l’any 1993 de l’ONG “Ajuda en Acció”, cada any fa una aportació en concepte d’apadrinament de 10 nens i nenes. També és soci, des de gener de 1998, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ens a través del qual l’Ajuntament canalitza l’ajuda d’emergència i el finançament de determinats projectes, que són seleccionats pel mateix Ajuntament. L’any 2002 es crea la Fundació Barberà Solidària, que neix amb la voluntat d’oferir una plataforma de participació en les entitats i grups solidaris del municipi i a la ciutadania en general. El seu patronat està format per representants de tots els grups municipals de l’Ajuntament.

Aquest any, el Marroc ha patit un dels seus pitjors terratrèmols i Barberà del Vallès ha ajudat amb 10.000 €. Així mateix, en la darrera Junta de Govern Local, al novembre, s’ha aprovat l’ajuda, amb 6.000 €, davant la crisi humanitària generada pel conflicte entre Israel i Palestina, al territori de Gaza. 

El nostre desig és que el 2024 l’ajuda es converteixi en activitats, xerrades, actuacions que ens obrin els ulls al món amb la mirada de la solidaritat i la pau arreu de tots els indrets del planeta.