Regidora destacada: María José Muñoz, de l'Ajuntament de Mollet del Vallès
- Quina ha sigut la teva trajectòria professional?
Fa anys que treballo al Centre d’Atenció Primària de Can Pantiquet de Mollet del Vallès en contacte directe i diari amb moltíssimes persones usuàries i professionals de la sanitat pública. Aquest fet m’ha fet posar en valor la importància cabdal de defensar i millorar les condicions de vida de les persones i, molt especialment, aquelles persones amb menys recursos i oportunitats que necessiten la solidaritat de tots i de totes. A més, la meva vocació pel servei públic en el sector de la salut, ha estat sempre acompanyada d’un activisme social, especialment en el grup local de Mollet contra el Càncer, per ajudar i fer prevenció des d’un col·lectiu de persones molt actives i conscienciades. Aquest compromís amb la millora de la salut i de la solidaritat activa amb la ciutadania em va portar a formar part de llistes municipals i, des de 2015, afrontar responsabilitats en els àmbits de la igualtat de gènere, la salut i la solidaritat dins del Govern Local.
- Quina implicació té Mollet en l’àmbit de la cooperació?
La nostra ciutat ha viscut diverses etapes amb les seves intensitats en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació al desenvolupament, sempre de la mà del teixit associatiu i de les comunitats de nous i noves molletanes. A finals del segle XX i inicis del segle XXI, els agermanaments –treballant mancomunadament amb els municipis del Baix Vallès-, amb els Balcans i la cooperació amb les comunitats de gent molletana d’origen magribí i sahelià va ser molt intensa i va ser la punta de llança de molts projectes internacionals i activitats de sensibilització a la ciutat. En bona part per la diversitat i dinamisme del teixit associatiu i el compromís econòmic municipal. Actualment, després d’uns anys de menor activitat i pèrdua d’efectius en el tercer sector local, estem de nou reforçant el treball amb les entitats i col·lectius solidaris que s’han anat conformant a la ciutat, que hi treballen i que col·laboren amb altres àmbits, com l’educatiu. A més, des de l’Ajuntament mantenim un compromís ferm amb els grans projectes i espais col·lectius territorials de la solidaritat, com el FCCD, que ens permeten accedir a eines i a projectes d’emergència, de desenvolupament i de sensibilització.
- Com s’ha implicat Mollet per donar suport al Marroc després del terratrèmol?
Els molletans i les molletanes d’origen marroquí estan molt afectats pels efectes destructius del recent terratrèmol al centre del Marroc. Són més de 1.500 persones, el 3,5% de la nostra població, que pateixen pels seus familiars i amistats als pobles i ciutats destruïdes pel sisme, i que ja s’han començat a organitzar per enviar aportacions econòmiques i recollir materials per pal·liar les condicions de vida de les persones que han perdut els seus habitatges i que hauran d’afrontar un hivern amb unes condicions de desprotecció. Des del Govern Local de Mollet, primer vam aprovar una aportació d’urgència de 10.000 euros a la campanya d’emergència del FCCD, i ens vam posar en contacte amb les associacions i col·lectius molletans d’origen marroquí per començar a treballar, conjuntament, en projectes de reconstrucció dels serveis públics als seus municipis d’origen. També, facilitem la informació i canalitzem les col·laboracions solidàries de la ciutadania, que estan fent amb aportacions als diferents comptes i projectes d’emergència oberts per les entitats solidàries pels damnificats al Marroc.