General 11 gener 2022

Regidora destacada: Montse Arroyo, de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès

  • Quina ha sigut la teva trajectòria professional?

Soc Diplomada en Educació Social i actualment treballo com a Educadora Social en una cooperativa d’iniciativa social fent intervenció en infants i joves de famílies vulnerables.

Sempre he estat vinculada al món de l’educació i el món del lleure, de ben jove, ja participava del món de voluntariat com a monitora, gestionant diverses comissions de l’esplai o, organitzant colònies d’estiu. He treballat en una escola gairebé 25 anys i els últims 4, d’educadora social.

He estat organitzadora de les Festes de St. Raimon o festes d’hivern. També he estat Administradora de la Festa Major de Vilafranca, la més típica, que pels vilafranquins i vilafranquines és un honor que t’hi nomenin, tot i la feina que representa, és molt gratificant.

Des del 2011, també soc regidora a l’Ajuntament de Vilafranca, ocupant les regidories d’Igualtat, Solidaritat i Cooperació, presidint també el Consell Municipal de Solidaritat i cooperació i el Consell Municipal per la igualtat. També participo de l’institut Municipal de Formació, format per l’escola de Enologia, la de Música i la d’Art, englobades les tres com Entitat Pública Empresarial Local i; també estic com a representant del Observatori de les dones, del que l’Ajuntament n’és soci, en Consell Nacional de Dones.

  • Quina implicació té Vilafranca en l’àmbit de la cooperació?

Vilafranca del Penedès ha estat un municipi compromès amb la cooperació internacional des de fa dècades. A finals dels anys 80, encara durant el període revolucionari, va iniciar la col·laboració amb Nicaragua, la qual es va traduir en un agermanament. En aquella mateixa època va ser dels primers municipis que van incorporar-se al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament acabat de néixer.

La presencia a la nostra ciutat de població nouvinguda des del nord del Marroc, va impulsar el treball cooperatiu amb municipis com Tetuan, Chefchaouen, Al-hoceima, Tanger o Marraqueix i que fins al moment encara hi estem cooperant.

Busquem ser una vila acollidora, i aquesta és una realitat constatable amb les línies de treball que enguany hem recollit en el primer pla director de cooperació i drets humans, un document que veiem important perquè ens ajudara a destinar el 0,7 de la manera més equitativa sota el paraigua de l’educació pel desenvolupament, el respecte mutu, la defensa dels drets humans, la lluita per la igualtat d’oportunitats i l’equitat de gènere, intentant treballar per contribuir en l’acompliment de l’Agenda 2030 de Nacions Unides i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

  • Quines previsions teniu per aquest curs vinent en matèria de cooperació?

En l’àmbit de projectes de cooperació internacional, tot i que mantindrem les subvencions pels projectes de cooperació, així com en educació per al desenvolupament i la sensibilització, veiem que amb la situació de Covid-19 ens poden seguir sorgint diverses dificultats, ja sigui perquè les entitats puguin desenvolupar la totalitat dels projectes, com què puguem desenvolupar les accions d’educació en el desenvolupament o les de ciutats defensores de drets humans de forma presencial. Hem vist, que depèn de quina acció, organitzada telemàticament, perd molt i que les entitats tenen moltes dificultats per executar els projectes.

Tant pel que fa a l’equip tècnic com jo mateixa, estem molt engrescades a treballar per millorar les polítiques de cooperació que fins al moment Vilafranca ha tingut. Enguany, contem com ja he dit anteriorment, amb el primer pla director de cooperació i drets humans, i veiem que això ens ajudarà que les accions planificades, siguin realitzables i tinguin impacte a la ciutadania global.

S’ha de dir que hem après de la situació viscuda fins al moment, i des de ja fa un temps, el que planifiquem, ho fem per dur-ho a terme presencial o en línia, segons la situació sobrevinguda que porti la Covid-19 en el moment de la seva realització, optarem per una o altre via de treball.

Pel que fa a les entitats, tot i que hi ha un marc legal establert a l’hora d’executar o justificar els projectes, estem en una situació de pandèmia global, i som conscients que això està fent que moltes entitats hagin hagut de reformular, prorrogar, o fins i tot, desestimar algun projecte. Intentarem al màxim facilitar-los la feina, acompanyant-los amb allò que els calgui. Confiem que el treball que hem fet de dinamització amb les entitats de la comissió de Solidaritat i Cooperació ajudarà a dur a terme noves accions, recollides en el primer pla director de cooperació i drets humans de Vilafranca, treballant en el marc de l’Agenda 2030, amb enfocament de les polítiques de gènere i drets humans.

Veiem que tota la feina que s’ha fet i que està previst fer, s’ha de poder visualitzar, per això un altre dels objectius que ens hem marcat ha sigut posar al dia la web de cooperació que tenim, i així els ciutadans podran disposar de tota la informació en matèria de solidaritat i cooperació i puguem fer un major impacte pel que fa a les polítiques de cooperació que fins al moment Vilafranca ha tingut.