General 28 febrer 2022

Regidora destacada: Núria Ferré i Cardona, de l'Ajuntament d'Amposta

Quina ha sigut la teva trajectòria professional?

Llicenciada en música pel Conservatori Superior de Música de Barcelona i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona-IL3 vaig iniciar la meva trajectòria com a professora de música a l’Escola Municipal de Música de Móra d’Ebre i a l’Escola de Música de la Unió Filharmònica d’Amposta. El 2007, la meva trajectòria vital i professional canvia quan començo a treballar com a musicoterapeuta amb persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Apasa, una entitat d’iniciativa social d’Amposta. I és en aquest moment quan comença el meu camí en la defensa dels drets de les persones.

Des del 2013 formo part de l’Espai de Reflexió i Acció Ètica en serveis d’intervenció social (ERAESS) d’Apasa, del qual en soc la presidenta i també formo part de l’ERAESS Dincat. Des dels dos espais treballem i vetllem per la defensa i l’exercici ple de drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies des de l’àmbit local i des de l’àmbit territorial de Catalunya.

Des del 2019 soc regidora de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Amposta. Per tant, el món de la política és nou per a mi, però l’estic vivint com una oportunitat per treballar pel benestar de les persones i perquè es respectin els seus drets.

Quina implicació té Amposta en l’àmbit de la cooperació?

L’Ajuntament d’Amposta és novell pel que fa a la cooperació directa, tot i que des de fa anys col·laborem econòmicament i logísticament amb entitats i ONG amb projectes de cooperació al desenvolupament d’àmbit local i territorial com l’Associació del Poble Saharauí Terres de l’Ebre i Mans Unides.

Hem fet col·laboracions puntuals com el Festival Solidari pels Refugiats “Natros vos fem rogle” el 2017. Un acte solidari organitzat per l’Ajuntament d’Amposta, les diferents AFA i AMPA i entitats del municipi a favor de l’ONG Provocant la Pau, que actuava amb persones refugiades a Grècia, que tenia com a objectiu la reconstrucció d’un hospital a la zona. Tenim un pis del parc d’habitatge públic de la ciutat destinat a acollir persones refugiades quan arriben a la ciutat.

Des de l’any 2020 som un municipi associat al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i hi formem part de la Junta Executiva. Hem fet aquest pas perquè volem començar a fer camí en el món de la cooperació.

Quines previsions teniu per aquest any en matèria de cooperació?

Hem començat a treballar per col·laborar amb un nou projecte de cooperació impulsat des del Fons Català sobre la salinització del delta del riu Casamance al Senegal, un projecte que té com a objectiu contribuir a resoldre el problema de la salinització de les terres agrícoles properes al riu Casamance i millorar el desenvolupament social i econòmic de la regió. Un projecte amb el qualtenim moltes ganes de col·laborar per la semblança de les problemàtiques que afronta el Delta del Casamance, similars a les del Delta de l’Ebre (gestió de l’aigua i el sòl, salinització de les terres agrícoles i impacte de la salinització en la vida asocial i econòmica…).