Regidora destacada: Sandra Shimazu i Salvatierra, de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes
- Quina ha sigut la teva trajectòria professional?
Nascuda a Bolívia, de pare japonès i mare boliviana. M’agrada definir-me com a migrant des dels 18 anys. He viscut arreu del món i els aprenentatges de vida que m’he endut treballant i estudiant en altres cultures i societats m’han enriquit i m’han forjat una actitud compromesa amb els serveis a les persones, els drets humans, la solidaritat i a l’atenció a la diversitat.
Visc a Sant Pere de Ribes des de l’any 2007 on hi he format una família i m’hi sento molt arrelada i implicada. M’he dedicat al món de l’hosteleria portant un negoci familiar i fa 4 anys em vaig embarcar en un nou repte: materialitzar la vocació d’atendre a la ciutadania de manera propera i resolutiva sent 4a tinenta d’alcalde del meu municipi. En aquesta etapa he après i gaudit impulsant accions al capdavant de les regidories d’Atenció Ciutadana, Cooperació Solidaritat i Pau, Diversitat, Inclusió i Ciutadania i Agermanament.
- Quina implicació té Sant Pere de Ribes en l’àmbit de la cooperació?
Sant Pere de Ribes disposa d’una experiència de més de 35 anys en l’àmbit de la solidaritat. La primera acció de cooperació es remunta a l’any 1985 a través de la col·laboració amb Puerto Cabezas-Bilwi, a Nicaragua, amb la construcció d’una escola per formar mestres en llegua miskita i sumus.
Aquesta col·laboració s’ha fet més estreta al llarg dels anys per esdevenir un sòlid agermanament entre ciutats, i s’ha vetllat per donar visibilitat ciutadana a l’agermanament amb accions diverses al municipi.
Els altres dos elements constitutius de la política de cooperació de Sant Pere de Ribes, juntament amb l’agermanament, són el Consell Municipal de Cooperació i el projecte d’Educació per la Pau.
El Consell Municipal de Cooperació de Sant Pere de Ribes, aquest any passat ha complert 25 anys de funcionament des de la seva creació. Es tracta de l’espai participatiu de referència del teixit solidari del municipi per consensuar i impulsar el desplegament de les accions de la política municipal de cooperació.
Per la seva banda, el projecte d’Educació per la Pau-EPP constitueix l’eina d’EPCG més potent de la política municipal de cooperació. El projecte neix el 2015 amb l’objectiu de sensibilitzar l’alumnat de 3r i 4rt d’ESO dels quatre centres educatius de Sant Pere de Ribes sobre el treball de les entitats del CMC, i alhora fomentar el seu esperit crític respecte a les causes que generen les desigualtats Nord-Sud.
Aquest any passat també hem fet una avaluació del Pla Director de Cooperació Internacional 2017-2021 i l’aprovació d’un nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2022-2026 on traslladem l’Enfocament Basat en els Drets Humans-EBDH aplicat a la cooperació al desenvolupament de forma planificada, ordenada i eficaç, sota la base de línies estratègiques d’actuació clares i també transparents.
- Quines previsions teniu per aquest any en matèria de cooperació?
L’actuació municipal s’encamina cap a l’assoliment dels reptes i línies establerts en el nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2022-2026, marcats pels Objectius de Desenvolupament Sostenible definits en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, que busquen contribuir a l’eradicació de la pobresa i aconseguir el desenvolupament sostenible al planeta abans que finalitzi la dècada.
Sant Pere de Ribes és i vol seguir sent un municipi caracteritzat pel seu avançat esperit solidari. Per aquest motiu, vetllarem pel foment dels processos de participació entre els diversos actors i entitats del municipi que treballin en projectes de cooperació i solidaritat; posarem la cultura de la pau sempre en primer pla; apostarem per l’educació per al desenvolupament per a fer possible una ciutadania responsable, respectuosa i compromesa amb la transformació social, i afavorirem accions de sensibilització orientades a la justícia global i a la igualtat d’oportunitats. Tot plegat, amb una atenció especial posada en Puerto Cabezas- Bilwi, Ucraïna, Turquia però també en d’altres indrets del món que ho necessiten.