Reptes i compromisos de la cooperació municipalista per l'any 2022
La cooperació municipalista catalana afronta el 2022 amb molts projectes i amb l’objectiu de fer front als reptes globals en un context internacional interconnectat i canviant. Els efectes de la Covid-19 no han fet més que constatar el creixement de les desigualtats socials en tots els països. Però el nombre de fronts oberts per la igualtat entre persones és llarg: enfocament de gènere, preservació dels Drets Humans, Agenda 2030 per la Sostenibilitat…
El Fons Català de Cooperació sintetitza breument alguns dels projectes que s’executaran aquest any i que volen contribuir de forma més eficient i transformadora al desenvolupament, la pau i l’equitat entre tots els ciutadans i ciutadanes, dels que viuen al Nord i dels que viuen al Sud.
COMISSIÓ DE MIGRACIONS I DESENVOLUPAMENT
1. Dones migrades hondurenyes: espais de relació, vincles i cura comunitària
El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha identificat problemàtiques comunes entre les 500 dones d’origen hondureny que viuen a la comarca, com ara la soledat, la inseguretat generada pel fet de deixar els infants al país d’origen en contextos de violència, la pressió per a poder enviar recursos a la família… Aquest projecte vol contribuir a resoldre-ho impulsant espais de cura comunitària entre les mateixes dones migrants i generant vincles amb autoritats locals i moviments socials a Hondures.
ÀREES DE PROJECTES EUROPEUS I D’ÀFRICA, MEDITERRÀNIA I ÀSIA
1. Shababuna – La nostra joventut informada i preparada per triar el seu futur!
Al mes d’abril es va iniciar el projecte europeu per combatre la desinformació sobre la migració irregular entre el jovent al Marroc, concretament a la regió de l’Oriental, al nord-est del país. L’objectiu és enfortir les capacitats de les autoritats regionals i locals de la regió marroquina de l’Oriental per promoure la conscienciació i la sensibilització sobre els riscos de la migració irregular entre els joves de 14 a 25 anys, amb informació sobre les alternatives legals per a una migració regular i segura, i alhora fent arribar a aquest col·lectiu les oportunitats professionals i acadèmiques que hi ha al territori. El Fons Català organitzarà 27 tallers amb la implicació de joves marroquins, 10 ajuntaments, 1 consorci i 1 consell comarcal, per tal de recollir les experiències migratòries d’aquest jovent, contribuint així a combatre la desinformació que hi ha al voltant dels processos migratoris.
Els ens socis del Fons Català que participen al projecte són el Consell Comarcal del Berguedà, Consorci d’Acció Social de La Garrotxa i els ajuntaments del Prat de Llobregat, Gavà, Lleida, Mataró, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, San Vicenç dels Horts, Vic, Viladecans i Vilafranca del Penedès.
2. Altres projectes de l’àrea d’Àfrica
ACCIÓ HUMANITÀRIA
1. Enfrontant les causes i lluitant contra les conseqüències dels efectes de la covid-19 a l’Amazònia brasilera
Un sistema sanitari col·lapsat i en ruïna, la manca de seguretat alimentària i la pobresa extrema han portat Brasil a una situació complicada. Aquest projecte vol ajudar a prevenir, tractar i mitigar els efectes de la Covid-19 als pobles indígenes i les comunitats camperoles de la regió amazònica de l’Araguaia. Es preveu dotar l’hospital de la zona d’estris i equipaments bàsics per poder fer proves PCR, garantir amb 25 noves hortes aliments a les famílies més vulnerables i fer una estratègia de combat de la desinformació i de la xarxa de fake news promogudes pel negacionisme de Bolsonaro.
Els ajuntaments de Les Preses i Sant Cugat del Vallès són alguns dels que col·laboren en aquest projecte.
2. Atenció socio-jurídica a persones en desplaçament forçat i incidència en la Frontera Sud: Illes Canàries
Aquest és un dels projectes de la campanya “Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa” que vol garantir el compliment dels drets de les persones en moviment arribades a les Illes Canàries, oferint un espai d’acompanyament sociojurídic i fent incidència política demanant un canvi de les polítiques migratòries actuals. Aquest conjunt de projectes són una ampliació de la campanya d’emergència “Món Local Refugi”.
Aquesta iniciativa rep el suport dels ajuntaments de Barcelona, Caldes de Montbui, Santpedor i altres ajuntaments catalans dins de la campanya “Món Local Refugi”.
3. Altres projectes de l’àrea d’Acció Humanitària
Accés a suport legal i psicosocial a les persones en moviment a la ruta dels Balcans: Sèrbia
Atenció sòcio-jurídica a persones en desplaçament forçat i incidència a la Frontera Sud: Melilla
Suport a l’Observatori de Drets Humans a la Necro Frontera
PROJECTES EUROPEUS I D’ACCIÓ HUMANITÀRIA
1. Projecte COMET: COMplementary pathways nETwork
El projecte vol desenvolupar una xarxa de diverses vies legals i segures a tot Europa per a les persones que necessiten protecció i que estan atrapades al llarg de la Ruta del Mediterrani Central. L’objectiu és donar protecció internacional a persones que ho necessiten a través de vies legals ja existents o de noves en una iniciativa que impulsen 14 actors europeus i que impliquen 7 Estats membres, dels quals 5 seran països d’acollida.
El Fons Català promourà i articularà el projecte pilot de patrocini comunitari a Catalunya per tal de desenvolupar una nova via legal i segura i acollir persones que tenen dret a la protecció internacional en els 9 municipis participants al projecte. Aquests municipis són el Consorci d’Acció Social de La Garrotxa i els ajuntaments de Caldes de Montbui, Esplugues de Llobregat, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.
AMÈRICA LLATINA
1. Enfortiment de capacitats socials i econòmiques de dones i joves per a la transformació del departament de Morazán (El Salvador)
L’Asociación Juvenil para el Desarrollo de Morazán (AJUDEM), compromesa amb la generació d’espais per al desenvolupament integral dels joves i dones del departament de Morazán, com a alternativa per alleujar els efectes adversos ocasionats per la pandèmia de Covid-19, ha iniciat un procés d’enfortiment de capacitats socials i econòmiques de dones i joves a diversos municipis a través de la implementació de diversos processos de formació en drets humans i aplicació de pràctiques terapèutiques per superar els efectes del coronavirus en la salut mental de les famílies.
2. Altres projectes de l’àrea d’Amèrica Llatina
Aportant a l’Agenda 2030 des de l’àmbit local al Salvador i Catalunya – Fase IV