Sant Jordi 2025: posem l’accent a la cooperació i la solidaritat
Com cada Diada, hem demanat una recomanació literària a representants dels municipis socis i membres de l’equip tècnic del Fons Català. Entre les propostes, podreu trobar-hi llibres sobre colonialisme i postcolonialisme, extractivisme i protecció ambiental, o desenvolupament sostenible.
“Sense rendir-me” (Unbowed), de Keniata Wangari Maathai

Un llibre recomanat per…
Aminata Sabaly
Regidora d’Igualtat, Justícia Social i Cooperació de l’Ajuntament de Girona
“Ho recomano a persones interessades en la justícia climàtica, el feminisme interseccional i la descolonització, entre d’altres. Maathai va lluitar contra la dictadura, la corrupció i les multinacionals que explotaven el territori. Va ser empresonada. El seu llibre parla sobre l’ecologisme, el feminisme africà, el colonialisme i postcolonialisme, i el racisme estructural.”
“Pensar verde”, de William D. Nordhaus

Un llibre recomanat per…
Carolina Mañoso
Tècnica de comunicació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
“El canvi climàtic és un problema tan complex que sovint ens sembla impossible entendre’l o prendre mesures. En canvi, l’economia global és igual de complexa però sí que en parlem d’ella cada dia i volem formar-ne part. Us convido a pensar en verd, per entendre com l’economia ens pot ajudar a assegurar la supervivència del nostre planeta.”
“Europeos africanos. Una historia jamás contada”, de Olivette Otele

Un llibre recomanat per…
Isidre Olmo Castillo
Tècnic Responsable del Departament de Justícia Global i Drets Civils de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts
“És un llibre súper interessant i molt pertinent per posar la mirada en les contradiccions d’aquesta societat-fortalesa cultural que és la ‘blanca’ Europa”.
“Indigenous life projects and extractivism. Ethnographies from South America“, de Cecilie Vindal Ogegaard i Juan Javier Rivera Andía

Un llibre recomanat per…
Laura Fontana
Tècnica de control econòmic de projectes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
“No podem entendre la cooperació al desenvolupament sense apropar-nos a la comprensió que altres cultures i societats tenen sobre “desenvolupar-se”. Aquest llibre ofereix un recull de diferents anàlisis etnogràfiques sobre el tan (malauradament) actual extractivisme i els seus impactes dins els pobles originaris de Llatinoamèrica. Recomano molt aquesta mirada cap a les realitats a l’altre cantó de l’Atlàntic, i així qüestionar-nos la nostra pròpia.”
“Sáhara Occidental. Un viaje a la Libertad”, de Taleb Alisalem

Un llibre recomanat per…
Alba Benedicto
Regidora d’Acció Comunitària i Cooperació de l’Ajuntament de Tivissa
“En Taleb forma part d’una nova generació de saharauís que demana la paraula. Joves que han naixut als campaments de refugiats de Tindouf, que no han conegut un Sàhara lliure i que ara els toca agafar el relleu de lluitar per la justícia i la llibertat del seu poble. Aquest llibre es converteix en una brúixola que ens guia per les esperances i els desafiaments actuals del Sàhara Occidental. Un recorregut on la geopolítica i els interessos econòmics xoquen frontalment amb els anhels del poble sahrauí, un poble que 45 anys després no decau en la seva búsqueda de la llibertat. Les veus individuals s’entrellacen amb el tornaveu de la diplomàcia internacional, dibuixant un panorama complex, d’interessos polítics i econòmics. Ens convida també a qüestionar-nos i comprometre’ns amb realitats com la del Sàhara Occidental, que sovint no protagonitzen titulars.”
“La puerta del viaje sin retorno”, de David Diop

Un llibre recomanat per…
Toti Rovira
Representant del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament al Senegal
“El llibre està ambientat en el segle XVIII, en ple temps de la tracta de negres. Tracta d’un botànic francès que ve al Senegal a fer estudis sobre plantes i es troba amb una realitat africana que no s’esperava. A més de ser molt entretingut, i ben escrit, relata una història d’un blanc que viatja a Àfrica i es troba amb la realitat dels “negreros”, que fan de les seves amb el suport d’alguns africans, ja que sense aquest suport no haguessin pogut fer totes les destrosses que van fer. També l’enfrontament d’un blanc amb el misticisme africà que, malgrat que el llibre se situa fa segles, aquesta realitat no ha canviat massa.”
“Valeroses”, construcció col·lectiva de l’Associació Mas Mujeres i Save a Girl Save a Generation, text d’Anna Maria Porté Estop i il·lustració de Sara Fratini

Un llibre recomanat per…
Soraya Soler Bort
Tècnica de cooperació i solidaritat de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
“Valeroses narra la historia d’Asha Ismail, una nena que als cinc anys és víctima de mutilació genital femenina. Quan se n’adona que aquesta pràctica no la pateixen totes les dones, comença a qüestionar-la i inicia la seva lluita per erradicar-la. Des de parlar amb les dones de la seva família i el seu entorn i impedir que la seva filla sigui víctima de mutilació genital femenina fins a fundar Save a Girl. Save a Generation. El recomano perquè és un llibre esperançador. La vitalitat, l’energia i la força de les dones és imprescindible per erradicar la mutilació genital femenina, una agressió que pateixen milers de dones arreu del món.”