General 26 maig 2022

S'estrena la 1a edició del Festival Intinerant de Cinemes Africans de Catalunya

El cinema africà arriba a les pantalles de diversos municipis catalans amb la celebració de la primera edició del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), una iniciativa impulsada per l’entitat CinemÀfriques i el Fons Català de Cooperació.

El festival donarà el tret de sortida a Sant Cugat, el 27 de maig, amb la projecció del curt Al-Sit (2020) i el documental Supa modo (2018), però també tindrà presència a altres municipis com Tarragona, Castelldefels, Torelló, La Bisbal, Rubí, Valls, Montcada i Reixac, Barberà del Vallès, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú o Torroella de Montgrí. El festival és itinerant i es podran veure les diferents projeccions per tot el territori català fins el desembre del 2022. A més de les sessions, el FICAC també inclou diverses activitats per a totes les edats que conviden a reflexionar sobre com superar l’imaginari social basat en l’exotització i la deshumanització de la població africana i afrodescendent.

.

Les migracions, el colonialisme i els feminismes al cinema africà

Les pel·lícules que es presentaran al FICAC estan categoritzats en tres eixos temàtics: migracions, colonialisme i feminismes. L’objectiu és donar al públic diferents perspectives de la cinematografia africana i posar sobre la taula les noves mirades i narratives d’aquest cinema, fet també des de la diàspora africana.

El primer eix, migracions, busca fer visible les dues cares de la migració, l’anada i també, la tornada; i posar l’èmfasi en les causes a través de la veu dels seus propis protagonistes. Ho aconsegueix a través de pel·lícules com el curt Bablinga (2019), o el documental We Exist (2019).

El segon eix convida a revisar el passat i a endinsar-se en les memòries colonials i postcolonials per entendre la realitat africana actual. Les pel·lícules seleccionades revelen l’impacte del sistema colonial espanyol en la història de Guinea Equatorial, amb documentals com la història de l’artista Manoliño Nguema (2019), i L’escriptor d’un país sense llibreries (2019).

Finalment, el tercer eix aborda les mirades cinematogràfiques amb perspectiva de gènere i reflexiona sobre les tensions entre tradició i modernitat, i els rols de gènere. En aquestes sessions es projectaran documentals com La petite Vendeuse du Soleil (1998), o Al-Sit (2020).

Orígens

El FICAC té els seus orígens al Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona (FICAB), que es va celebrar durant quatre anys a la ciutat, i es va consolidar com a espai d’intercanvi cultural i de coneixement a través del cinema africà.

Davant l’èxit del FICAB a Barcelona, s’ha volgut ampliar horitzons i portar el cinema africà més enllà dels límits de la capital.

Properes sessions del FICAC

• 27 de maig – Sant Cugat – Al-Sit i Supa modo (Eix feminismes)
• 10 de juny – Sant Cugat – Bablinga i Walay (Eix migracions)
• 13 de juliol – Tarragona – We exist (Eix migracions)
• 20 de juliol – Tarragona – Memòria negra i L’escriptor d¡un país sense llibretes (Eix colonialismes)
• 27 de juliol – Tarragona – Astel i La petite vendeuse du Soleil (Eix feminismes)