Síria-Kurdistan: 14 anys de conflicte i 2 anys dels terratrèmols
Dos projectes dins la campanya d’emergència iniciada fa dos anys continuen en actiu al Nord i Est de Síria (NES), que s’han hagut d’adaptar o s’han vist afectats pels nous esdeveniments.
Els diferents territoris de Síria han estat durament castigats per la guerra i agressions militars, des del 2011, amb milions de persones en situació de desplaçament forçat i grans necessitats humanitàries. Fa uns mesos, una nova ofensiva va culminar amb la caiguda del règim de Basar Al-Asad. Un nou escenari en el qual continua sent necessària la protecció i assistència de la població.
A més del conflicte armat, cal sumar les conseqüències dels diversos terratrèmols del 6 de febrer de 2023, que van sacsejar el sud de Turquia, Síria i el Kurdistan, deixant més de 50.000 víctimes mortals, desenes de milers de persones ferides i nombrosos danys materials.
Com a resposta, el Fons Català va engegar una campanya d’emergència humanitària amb 9 projectes en aquests territoris, 2 dels quals continuen en curs al nord-est i nord-oest de Síria, que s’han hagut d’adaptar davant el context actual.
Quina és la situació actual a Síria?
Segons el darrer informe de l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), continuen les hostilitats i explosions a Homs, Aleppo i als voltants amb desenes de morts i persones que han resultat ferides. Aquests fets estan causant el desplaçament intern de milers de persones, que ja sumen més de 7 milions a tot el país. Davant d’aquesta situació d’inseguretat tant volàtil, moltes operacions humanitàries es veuen interrompudes als diferents territoris.
Els enfrontaments violents també afecten a les infraestructures i estacions de subministrament d’aigua, i la manca d’electricitat per bombejar aigua fa que la població no pugui satisfer les seves necessitats d’aigua adequades.
Aquesta inseguretat també està afectant en l’àmbit econòmic. Hi ha limitacions pel que fa a l’accés a efectiu, i a moltes parts de Síria els serveis bancaris no funcionen. També hi ha hagut un augment de preus en àmbits com el combustible i el transport. Això està afectant l’accés a serveis de vida de les persones i l’obstrucció de les operacions humanitàries, sobretot en àrees rurals i remotes.
A Damasc, hi ha manca de personal educatiu per culpa de l’alt cost del transport i la limitada disponibilitat de transport. A més, molts centres educatius necessiten rehabilitació perquè s’han utilitzat les seves instal·lacions per acollir a persones en situació de desplaçament forçat.
Context humanitari al Nord i Est de Síria (NES)
Al nord-est de Síria, el Fòrum d’ONG a NES també ha informat en un informe que les persones continuen traslladant-se a centres d’emergència, on ja hi ha més de 24.600 persones registrades.
S’han suspès els serveis d’aigua, sanejament i higiene a 636 camps de desplaçats per falta de finançament, afectant a més de 636.000 persones. També hi ha necessitat de productes d’higiene menstrual per a dones, i productes per a la infància. Aquest col·lectiu s’ha vist especialment afectat pel conflicte en curs i els desplaçaments múltiples, situacions que generen necessitat de rebre suport psicològic.
En aquest context, dos dels projectes dins la campanya 3829 Crida d’emergència per a la població víctima del terratrèmol al Kurdistan, Síria i Turquia -que ha comptat amb el suport de prop d’un centenar d’ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, i donacions particulars de la ciutadania- s’han hagut d’adaptar i incorporar noves vies d’execució, ja que s’han vist condicionats pel conflicte. Sobretot, perquè moltes de les persones que es van veure afectades pels terratrèmols fa dos anys, ara es veuen obligades a tornar-se desplaçar davant noves hostilitats.
- Intervenció integral per a la població en situació de vulnerabilitat: S’ofereix suport integral a las poblacions vulnerables del nord-est de Síria, amb especial atenció a la protecció davant la violència de gènere, la protecció de la infància i l’empoderament de la dona, a través d’activitats i formació. Aquest mes de febrer s’iniciaran una de les sessions més urgents: la capacitació comunitària per a un retorn segur davant les mines i restes de guerra.
- Millora de l’accés a l’aigua en àrees afectades pel terratrèmol del nord de Síria: Aquest projecte primerament contemplava la reconstrucció i rehabilitació de les xarxes d’abastament d’aigua a la ciutat de Kobane, amb acompanyament tècnic a les autoritats locals; i la construcció d’un pou amb panells solars a Al-Ahdath, a la província de Shahbah. Actualment, però, el territori kurd és una zona molt afectada pel conflicte, amb dificultat d’accés i patint atacs en algunes de les localitzacions del projecte. De fet, segons expliquen des de l’entitat executora, Un Ponte Per, “a causa de la nova operació militar llançada per l’Exèrcit Nacional de Síria (SNA), amb el suport turc, a algunes de les zones de la ubicació del projecte i al seu voltant, vam haver d’aturar o ralentir les activitats del projecte i estem treballant en modificar-lo”. Els recents atacs a la presa de Tishreen han provocat que la població local s’hagi quedat sense electricitat ni aigua potable. A més, durant la nit del 2 de febrer “l’estació d’aigua de Kobane, una de les principals localitzacions del projecte, ha estat bombardejada i destruida completament”.