General 3 agost 2023

Sumem per les dones emprenedores de Guatemala: Fundació Utopia i Ajuntament de Castellbisbal

Els ens locals (ajuntaments, consell comarcals, diputacions…) tenen un paper important en les polítiques de cooperació al desenvolupament. Aquest estiu us presentem projectes on organitzacions i ajuntaments empenyen conjuntament per transformar el dia a dia de persones.

PROJECTE: DONES EMPODERADES – ESCOLA DE LA CREATIVITAT I LA INNOVACIÓ (EFCI)

Les Cinc W del projecte: Qui? Què? Com? On? Quan? Per què?

És una iniciativa per apoderar dones indígenes de zones rurals de Guatemala en situació de pobresa o pobresa extrema. Les participants fan servir eines de transformació social i coneixements per potenciar el seu talent personal i el coneixement autòcton fruit de segles de saviesa; i es treballa perquè elles i les seves famílies puguin augmentar el seu grau d’autonomia financera.

Aquesta feina es desenvolupa a través d’una formació de 120 hores i d’una trentena de tallers i d’activitats en molts àmbits, com són la creació del seu propi projecte personal i professional, nocions bàsiques en màrqueting, gestió comunitària i projecció d’activitats empresarials, entre altres.

En acabar la formació les dones poden iniciar projectes comunitaris, cooperatius i empresarials que són sostenibles al seu país i a la zona on viuen. A més són capaces de defensar els seus drets com a dones en zones on aquests poden ser especialment vulnerables. (Raquel Sabater, directora Fundació Utopia)

Transformació: com canvia el dia a dia de les dones?

Gràcies a aquest projecte aquestes dones han engegat un gran nombre d’iniciatives emprenedores en molts àmbits com són el tèxtil, de teixit autòcton i indígena; de cuina innovadora, elaborada a partir de matèria primera de la zona i que elles mateixes recol·lecten; o iniciatives del món de la pastisseria i l’elaboració de dolços.

Aquestes activitats els hi genera un alt grau d’autonomia personal i financera. El 99% de les dones acaben la formació. Hi ha diferents indicadors per avaluar els resultats i tenim clar que és un projecte amb èxit i transformador que genera un important moviment d’economia social a nivell comunitari. (Raquel Sabater, directora Fundació Utopia).

Projecte fundacio utopia

I quina entitat impulsa aquest projecte?

Ho impulsem des de Plataforma Educativa que és un grup d’entitats socials català. La Fundació Utopia, una ONG que es dedica exclusivament a la cooperació al desenvolupament, forma part d’aquest grup. Va néixer l’any 2007 i actualment desenvolupa projectes, a més de a Guatemala, a Catalunya, Marroc i el Senegal. (Raquel Sabater, directora Fundació Utopia).

Quins són els motius perquè Castellbisbal es va sumar a aquest projecte de la Fundació Utopia?

Hem establert algunes línies estratègiques per fer projectes de cooperació: empoderament de la dona, suport a la infància i els projectes de medi ambient per actuar davant de la crisi climàtica. Aquest projecte encaixa amb aquests punts, sobretot amb el primer. Personalment, tot i ser nova com a regidora de cooperació, en l’anterior mandat formava part del Consell Municipal Solidari, i seguia l’activitat d’aquest ens on participen representants polítics i ciutadania. (Irene Aguilar, regidora de Cooperació i Desenvolupament de Castellbisbal).

Quina aposta fa l’Ajuntament en les polítiques de Cooperació?

El nou equip de govern vol potenciar l’àrea de cooperació. Tenim clar que en els 4 anys vinents han d’augmentar les polítiques de cooperació, potenciant-les i entenent-les com a transversals. Ara estem treballant per establir sinergies entre diferents projectes i entitats. Hem de donar a conèixer allò que fem, fer-los més participatius i que això pugui inspirar/impulsar-ne de nous. (Irene Aguilar, regidora de Cooperació i Desenvolupament de Castellbisbal).