General 10 juliol 2023

Tarragona acull la inauguració del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

El cinema africà arriba a les pantalles de Tarragona el 12 de juliol a les 21:30h amb la celebració de la inauguració de la segona edició del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), una iniciativa impulsada per l’entitat CinemÀfriques i el Fons Català de Cooperació. L’acte, que tindrà lloc a l’Espai Jove La Palmera, comptarà amb la participació de Maria Cecilia Mangini Shäfe, consellera d’igualtat, serveis a la ciutadania i serveis socials de l’Ajuntament de Tarragona, David Minoves, director del Fons Català, i Marta Lima, membre de CinemÀfriques; i amb la projecció del film Farewell Amor (2020). El FICAC tindrà dues sessions més al mateix Espai Jove La Palmera: el 19 de juliol a les 22h amb la projecció de Manoliño Nguema (2019); i el 26 de juliol a les 22h, amb els films Masquerade (2021) i Lingui, Lazos sagrados (2021). 

El FICAC és un projecte pioner al nostre país que va néixer l’any 2022 amb la clara vocació de convertir-se en una cita clau per a conscienciar sobre la necessitat de canviar la imatge que es projecta del continent africà a través de les seves cinematografies. El FICAC té com a objectiu convertir-se en un espai d’entreteniment i difusió que a través del cinema ha fet florir el vell mantra que emfatitza que la cultura serveix per a modelar la consciència. Per a fer això, més enllà de proposar un catàleg seleccionat amb molta cura, el festival ha volgut connectar-se i articular-se tant amb el teixit cultural, educatiu i social, com amb la diàspora africana a Catalunya. 

El festival és itinerant i, fins desembre, farà parada a diversos municipis com Banyoles, Cambrils, Castellbisbal, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, Girona, La Bisbal d’Empordà, Montacada i Reixac, Olor, Salt, Tarragona, Torelló, Torroella de Montgrí, Valls, Vilafranca del Penedès, i Vilanova i la Geltrú. 

L’edició 2023 compta amb la incorporació de vuit noves produccions entre documentals, ficcions i curtmetratges. 

 

Migracions, colonialisme, feminismes i emergència ambiental

Les pel·lícules que es presentaran al FICAC estan categoritzades en quatre eixos temàtics: migracions, colonialisme, feminismes i emergència ambiental. L’objectiu és donar al públic diferents perspectives de la cinematografia africana i posar sobre la taula les noves mirades i narratives d’aquest cinema, fet també des de la diàspora africana. El primer eix, migracions, encara el repte de representar la migració de manera positiva, i busca, amb les pel·lícules seleccionades, fer visible les dues cares de la migració, l’anada i també, la tornada; i posar l’èmfasi en les causes a través de la veu dels seus propis protagonistes. 

El segon eix convida a revisar el passat i a endinsar-se en les memòries colonials i postcolonials per entendre la realitat africana actual. Les pel·lícules seleccionades revelen l’impacte del sistema colonial espanyol en la història de Guinea Equatorial.

El tercer eix aborda les mirades cinematogràfiques amb perspectiva de gènere i reflexiona sobre les tensions entre tradició i modernitat, i els rols de gènere. 

Finalment, el quart eix sobre emergència ambiental qüestiona el nostre model de consum i convida a actuar per pal·liar els efectes del canvi climàtic. 

Es poden consultar totes les pel·lícules aquí