General 6 juny 2023

Tècnica de cooperació destacada: Núria Branzuela, de l'Ajuntament de La Garriga

  • Quina ha sigut la teva trajectòria professional?

Vaig estudiar treball social perquè és una professió que permet lluitar contra les injustícies socials a través del tracte amb les persones, convençuda que tothom té capacitat per sortir-se’n de les situacions complicades, mitjançant el seu empoderament i amb i acompanyament professional. No he deixat de formar-me en àmbits molt diversos, en funció dels reptes professionals que he anat entomant  treballant en entitats del tercer sector i a l’administració local (des de l’àmbit de les persones amb diversitat funcional, la gestió local, la immigració i estrangeria, la cooperació al desenvolupament i les polítiques de gènere i diversitat sexual).

Recentment m’he postgraduat en Gènere i Igualtat a la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzant-me en Administració Pública i Món Local i en Relacions Laborals. 

Ja fa gairebé vint anys que treballo a l’Ajuntament de la Garriga, on, actualment, faig tasques de Tècnica d’Igualtat i de Cooperació. 

 

  • Quina implicació té la Garriga en l’àmbit de la cooperació?

L’Ajuntament de la Garriga és soci del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament des de l’any 1992, amb qui hi té un conveni de col·laboració des de l’any 2008, i també forma part de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. 

L’any 2006 es va constituir el Consell Municipal de Cooperació al Desenvolupament, integrat per tots els grups polítics municipals i per representants d’entitats que duen a terme projectes de cooperació. Des del Consell s’ha apostat per una política de cooperació eminentment municipalista, donant suport a entitats del poble i posant al centre l’Educació per al Desenvolupament, amb l’objectiu de fomentar un esperit crític entre la ciutadania.

Actualment dediquem el 0,85% del pressupost municipal a projectes de cooperació al desenvolupament duts a terme per entitats del poble, amb el compromís que realitzin accions d’Educació per al Desenvolupament que expliquin els motius pels quals cal seguir cooperant. 

A més, es compta amb una partida específica per atendre les crides que fa el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament quan es produeixen situacions d’emergència.

Per últim, s’organitza conjuntament amb les entitats, accions per a donar a conèixer la situació de les persones refugiades al món, vinculant-ho amb la història de la Garriga durant la Guerra Civil, ja que va ser un municipi bombardejat i pel que van passar i que va acollir població refugiada d’arreu del país, fugint del feixisme, establint un paral·lelisme entre el que va passar fa més de 80 anys i l’actualitat. 

 

  • Quines línies de treball teniu en matèria de cooperació pel que queda d’any?

En aquests moments estem resolent la convocatòria de subvencions a projectes de cooperació, que sol tenir una línia continuista, ja que es dota econòmicament projectes iniciats fa anys arreu del món. Es tracta de projectes en què l’atenció a les dones i la denúncia de les violències masclistes són eixos centrals. 

Mitjançant la campanya Siguem Refugi, per un món sense camps, del Fons Català de Cooperació, a la qual estem adherits, donarem suport accions organitzades per l’As. La Garriga Societat Civil.