Tidiane Sabaly, represaliat polític senegalès: “Al meu poble les coses estaven molt malament per culpa de l’antic govern”
És resident a Catalunya i ha fundat una associació per al desenvolupament de la regió de Kolda, al sud del Senegal, i on es troba el seu poble natal: Sare Ndiobo.
El Senegal viu un nou panorama polític des del març. La victòria de Pastef-Les Patriotes, fins ara el partit a l’oposició, va sortir a les notícies d’arreu ja que el seu líder, Ousmane Sonko, va sortir de la presó per ser nomenat Primer Ministre del Senegal. El seu partit va guanyar les eleccions amb el seu aliat, Bassirou Diomaye Faye, al capdavant, que també havia estat empresonat.
L’antic govern de Macky Sall havia pres una deriva antidemocràtica denunciada per Amnistia Internacional, i marcada per “detencions arbitràries” i “repressió dels drets a la llibertat d’expressió, associació i reunió pacífica”.
Empresonat al Senegal per una manifestació a Barcelona
Tidiane Sabaly viu a Figueres, però manté un fort vincle amb el seu país d’origen. És de Sare Ndiobo, una població prop de la frontera amb Gàmbia, i és representant polític de Pastef-Espanya, una de les branques del partit a la diàspora.
L’octubre de 2023, l’activista Guy Marius Sagna, diputat senegalès del Front per una Revolució Antiimperialista Popular i Panafricana (Frapp), i part de la coalició amb Pastef, va visitar Barcelona i es va reunir amb entitats i representants de la comunitat senegalesa. Després de participar en una manifestació davant de l’Ajuntament de Barcelona, Tidiane Sabaly es va fer una fotografia amb el líder polític, que va compartir a les xarxes socials.
Sabaly va viatjar al Senegal, i relata com el 3 de desembre un gran desplegament policial van venir de matinada al seu poble per detenir-lo i traslladar-lo fins a Dakar, a la presó de Rebeuss, a 600 quilòmetres de distància. Allà, explica com els primers 20 dies els presos estaven en condicions infrahumanes: “érem 163 persones en una cambra de 50 metres quadrats, on estàvem asseguts un davant de l’altre, sense poder dormir”.
Quan va sortir de la presó, tres mesos després, va saber que se l’havia investigat per la seva participació en la manifestació de Barcelona contra el govern, i per la seva fotografia amb el representant del Frapp, acusat de “rebel·lió”.
Sobre el nou escenari polític, el resident a Figueres es manté optimista i creu que “les coses poden començar a canviar”. Segons ell, la victòria del seu partit es deu a la trajectòria d’Ousmane Sonko, que va ser detingut pel seu activisme i denúncia de la corrupció al país: “Quan era inspector fiscal, mai va agafar una moneda. Ell era sempre recte. Per això la gent li té confiança i l’han votat”, explica.
“Vull millorar les condicions de vida del meu poble”
L’any 2022, Tibiane Sabaly ja es va presentar a les eleccions com a alcalde de Bidou, amb l’objectiu de continuar contribuint a la població de la zona. Com a representant local de Pastef, havia participat en manifestacions perquè les autoritats hi milloressin les infraestructures i les carreteres que no estaven en bones condicions. “Al meu poble les coses estaven molt malament per culpa de l’antic govern”.
A més del seu activisme polític, ha fundat l’associació U Dental per contribuir al desenvolupament local del territori, amb l’objectiu de garantir l’accés a la salut, a l’aigua i a l’educació.
Un dels principals problemes que recalca és que s’han de desplaçar a hospitals més grans a Kolda o al país veí, Gàmbia. Però la manca d’ambulàncies o cotxes fa que desplaçar-se sigui un calvari per a moltes persones, sobretot les dones embarassades.
“Una vegada vaig recollir amb moto a la carretera a una dona embarassada que anava caminant a l’hospital, però no vam arribar a temps i la vaig haver d’ajudar a tenir el seu fill sota uns arbres”, relata.
Des del Fons Català, s’ha donat forma a una proposta de projecte presentat per U Dental a Madina Diamboye, una població pròxima al seu poble natal, on hi ha grans carències en l’accés a l’aigua potable. Per aquest motiu, es fa una crida als ajuntaments interessats perquè hi facin aportacions.
En aquest sentit, Sabaly també destaca la tasca del Fons Català amb la xarxa d’hortes comunitàries al Senegal. “Volem adequar la zona del riu per fer-hi horts perquè la gent hi puguin treballar”. El seu objectiu és frenar l’emigració dels més joves, ja que com moltes famílies, ha viscut la pèrdua d’un germà al mar intentant arribar a Europa.