General 18 maig 2020

Treball intens de les oficines a Nicaragua i Senegal per avaluar l'efecte de la Covid-19 al territori

Durant les darreres setmanes, protagonitzades per la crisi sanitària del coronavirus, molts sectors s’han paralitzat. Les mesures de confinament d’arreu del món han provocat una restricció de moviments que dificulta el desenvolupament de molts dels projectes amb els quals el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) coopera. Tot i això, les oficines tècniques del FCCD a Managua (Nicaragua) i a Oussouye (Senegal) no han parat de fer feina, adaptant-se a la nova situació i prenent les mesures necessàries de protecció. Al Senegal, l'”État d’urgence” decretat pel govern prohibeix sortir de la comunitat. Això ha provocat que el tècnic responsable de l’oficina, en Toti Rovira, no pugui desplaçar-se per visitar els diferents projectes del territori i estigui fent un seguiment telefònic. A Nicaragua, en canvi, sí que estan autoritzats els desplaçaments i això ha permès poder fer una ruta de seguiment de projectes al municipi de Puerto Cabezas.

Ruta de seguiment a Puerto Cabezas (Nicaragua)

En Xavier Ruíz, responsable de l’oficina tècnica de Nicaragua, ha realitzat una ruta de seguiment dels projectes actius al municipi de Puerto Cabezas (Costa Carib de Nicaragua), sota les mesures de prevenció que exigeix l’actual context de pandèmia pel coronavirus. Aquest municipi està agermanat amb Vilafranca del Penedès i Sant Pere de Ribes, i els seus ajuntaments col·laboren amb projectes de desenvolupament en els sectors d’aigua i sanejament, prevenció de la violència de gènere, suport a la diversitat multicultural i les llengües autòctones, entre altres àmbits.

Entre les diferents visites de la ruta, es destaca una reunió amb l’alcalde de Puerto Cabezas per valorar quina és la situació actual davant la pandèmia i de quina manera el FCCD pot col·laborar per fer-hi front. A més, es va convocar una trobada que va comptar amb l’assistència de l’alcalde, representants locals i regionals del Ministeri de Salut i l’associació “Movimiento de Mujeres Nidia White”. L’objectiu de la reunió va ser debatre la posada en marxa d’un nou Centre de Salut Mental Comunitària, impulsat i recolzat per la Comunitat Terapèutica del Maresme.

reunió actors territorials Nicaragua

A més, es va fer seguiment d’altres iniciatives a la zona, com el projecte 3117 de suport a l’alberg de víctimes de violència, quant a seguretat, alimentació i lleure, del “Movimentos de Mujeres Nidia White”, per garantir la protecció davant la Covid-19; o el projecte 2770 en relació amb l’Acadèmia de Llengua Indígena Miskitu, amb l’objectiu de revitalitzar-la i normalitzar-la al municipi. Finalment, es va visitar la Fundació Marijn, que treballa en l’atenció a joves drogodependents, per establir possibles vies de col·laboració a través d’una xarxa sociocomunitària amb altres actors del territori.