General 17 abril 2023

Tret de sortida de la XIII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

La gira de primavera del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans arriba, un cop més, a Catalunya. Entre el 19 i el 28 d’abril, sis persones defensores dels drets humans del Senegal, Guinea Equatorial, Palestina, Nicaragua, Equador i Iran, faran activitats de sensibilització i d’incidència política i social a una vintena de municipis catalans (tallers a centres educatius, xerrades obertes a la ciutadania, reunions d’incidència política, entrevistes amb mitjans de comunicació…). Es pot consultar la programació aquí

L’acte inaugural es va celebrar a Castelldefels el 19 d’abril i es va comptar amb la benvinguda del periodista Jordi Notó, i parlaments de les defensores convidades, de l’alcaldessa del municipi, Maria Miranda, i de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba. 

L’edició d’enguany gira al voltant de la defensa del territori i el medi ambient, la defensa dels drets de les dones, de les persones refugiades, de la memòria històrica, i dels drets civils i polítics. Concretament, destaca la presència de defensores que utilitzen diferents disciplines artístiques com a canal reivindicatiu. 

 

Els defensors i defensores de l’edició de primavera 

  • Thiat, Senegal: raper del grup Keur-gui i fundador del moviemnt Y’en a marre, centrat en la protesta pels drets civils de la població senegalesa. 

 

  • Wendy Quintero, de Nicaragua: periodista i activista del Col·lectiu de Drets Humans Nicaragua Mai Més, fundat des de l’exili per promocionar i protegir els drets humans a Nicaragua, i deocumentar-ne les vulneracions perquè serici de memòria històrica. 

 

  • Laila Ajjawi, de Palestina / Jordània: grafitera palestina nascuda en un camp de persones refugiades a Jordània. Els seus murals reivindicatius giren al voltant del gènere i els drets de la població refugiada.

 

  • Melibea Obono, de Guinea Equatorial: escriptora, investigadoa i docent equatoguineana especialitzada en temes de gènere a l’Àfrica. El seu activisme i activitat acadèmica té el seu focus en la situació de les dones i la comunitat LGTBIQ a Guinea Equatorial. 

 

  • Justino Piaguaje, d’Equador: president de la Nacionalitat Originària Siekopa’ai. És una de les veus més reconegudes en la lluita del poble Siekopa’ai per la recuperació dels seus territoris ancestrals. 

 

  • Ryma Sheermohammadi, d’Iran: traductora iraniana nascuda a l’Arabia Saudita que treballa per la defensa dels drets de les dones iranianes des de Banrcelona, per expandir la seva veu i enfortir els llaços de lluita col·lectiva a favor de la llibertat.

 

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. Des del 2013 treballem conjuntament per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.

Els municipis que formen part de la XIII edició són Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts, Tarragona, Terrassa, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Podeu consultar el programa d’aquesta edició aquí, i les activitats als municipis també les trobareu a l’agenda del Fons Català.