Trobada entre ajuntaments catalans i marroquins amb el projecte Aizdihar
Representants de 6 ajuntaments s’han desplaçat a la Regió de l’Oriental del Marroc per fer formacions i intercanvis de cooperació tècnica amb administracions locals.
Una delegació formada per electes i personal tècnic de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, Manlleu, Santa Coloma de Gramenet, Valls, Vic i Vilafranca del Penedès s’ha desplaçat a diverses localitats de la Regió de l’Oriental, a l’est del Marroc, per conèixer iniciatives de desenvolupament local.
Aquest viatge, que ha tingut lloc del 20 al 25 de gener, es troba en el marc del projecte Aizdihar, que té per objectiu promocionar el rol dels MRE (marroquins/es residents a l’estranger) en el desenvolupament socioeconòmic i l’accés a l’ocupació de qualitat sostenible a la regió marroquina de la Regió de l’Oriental, amb una atenció específica a dones i joves.
S’han organitzat reunions de treball entre administracions públiques marroquines i catalanes, que serviran per analitzar les àrees temàtiques en què centrar les cooperacions tècniques que es portaran a terme a les comunes d’Oudja, Nador, Drouich, Berkane, Guerci, Figuig, i a la província de Jerada.
Una de les finalitats del projecte també és millorar la inserció sociolaboral de les dones MRE de la regió a través d’iniciatives d’economia social i solidària. Per aquest motiu, s’han fet visites a diferents cooperatives i centres socials.
Aquests intercanvis permetran definir posteriorment el desplegament de formacions i intercanvis de cooperació tècnica, bones pràctiques i materials per tal que les comunes puguin acompanyar i orientar millor les persones MRE retornades per a la integració al mercat laboral, i donar resposta a necessitats socials, econòmiques i administratives, tot integrant la sensibilitat de gènere i posant el focus en les dones i joves.
Del 17 al 22 de febrer, una delegació formada per electes i personal tècnic de les set col·lectivitats territorials, del Consell Regional i la Wilaya de la Regió Oriental (Marroc), també viatjarà a Catalunya conèixer in situ el funcionament dels serveis municipals en els àmbits d’inserció sòcio-laboral, igualtat i promoció econòmica dels ajuntaments catalans que participen al projecte, i mantenir contacte amb la ciutadania d’origen marroquí com a motor de canvi i desenvolupament local en la societat d’origen i la de residència.
Aquest projecte està finançat pel dispositiu ‘PRIM’, promogut per Expertise France / Agence Française de Dévéloppement (AFD), i liderat per la Fundació Ibn Battuta, amb el Fons Català com a soci.