General 5 abril 2024

Ucraïna: dos anys de guerra, acte de balanç de la campanya d'emergència del Fons Català

El Fons Català ha acollit, dijous 4 d’abril, un acte de balanç i rendició de comptes de la campanya d’emergència impulsada el 2022 per donar suport a les víctimes de la guerra a Ucraïna. L’objectiu de la jornada ha estat explicar a diverses associacions de persones ucraïneses a Catalunya les accions i projectes que s’han dut a terme des de febrer de 2022.

El president del Fons Català, Jordi Cuadras, ha obert l’acte i la tècnica d’Acció Humanitària i Emergències, Victòria Planas, ha explicat el procés d’identificació de projectes a Polònia i Ucraïna, les diverses missions de seguiment i les aportacions econòmiques que s’han rebut per part de les administracions i la població.

.

L’acte ha comptat amb l’assistència del Cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Oleg Grabovetskyy, i representants de cinc associacions ucraïneses: UCRACAT, Blagosvit, Beregynia, Embajada del arte de Ucrania, Escuela Ucranian Meiya. A part de fer un retorn dels projectes del Fons Català, la trobada ha permès conversar amb la comunitat ucraïnesa, conèixer la tasca de solidaritat i cooperació que exerceixen des de Catalunya i establir sinèrgies per a futures possibles col·laboracions.

La guerra continua afectant la vida de milions de persones, danyant mitjans de vida i infraestructures civils bàsiques. Tot i que els atacs continuen a tota Ucraïna, son especialment predominants a les regions de Donetska, Kharkivska, Khersonska, Luhanska i Zaporizk. El conflicte ja ha deixat més de 30.000 víctimes civils, 21,3 milions de persones s’han vist afectades i 14,6 milions necessiten assistència. El conflicte també ha obligat a moltes persones a fugir tant fora d’Ucraïna, com internament, dins les fronteres dels país. Ja hi ha més de 6 milions de persones refugiades a Europa i més de 3 milions desplaçades internament.

La campanya d’emergència del Fons Català ja ha recaptat un total de 745.816,74 € a través de les aportacions de 104 ens locals, 42 entitats, 14 empreses i 721 particulars.