General 30 maig 2021

Un equip tècnic del Fons Català viatja al Senegal per fer seguiment de projectes

Entre el 16 de maig i l’1 de juny les àrees d’Àfrica i de Projectes estaran al Senegal fent un seguiment i acompanyament tècnic dels projectes que s’estan realitzant al país amb el suport dels ens locals catalans. La missió està sent molt útil per donar una nova empenta a processos que havien quedat aturats per la Covid-19 i reprendre les dinàmiques de presencialitat a terreny, que contribueixen a enfortir els lligams de confiança amb les contraparts.

La missió ha seguit la ruta següent:

Ziguinchor

Acompanyament a la delagació de Fundació Ètnia Barcelona per reforçar les formacions a l’equip de dones de la Union Régionale Santa Yalla que gestiona l’Òptica Solidària, que va començar a oferir els seus serveis a Ziguinchor (al Sud del país) el mes de febrer. Aquesta òptica és una peça clau en l’estratègia de promoció de la salut visual al Senegal contemplada en les línies de treball de l’àrea del Fons Català, i va ser impulsada per l’Ajuntament de Viladecans amb el suport d’altres ens locals.

Médina Bouliadabou

Visita al projecte de formacions i assessorament a agrupaments de dones que gestionen tres hortes comunitàries amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. La visita va servir per posar en comú amb l’entitat executora del projecte Acció Solidària Logística les diferents estratègies utilitzades i també es van tenir converses amb les titulars de drets sobre la necessitat de reforçar les tanques perimetrals de les hortes i el manteniment del suport de les capacitacions.

Sédhiou

Seguiment juntament amb ADAIC, una de les entitats emblemàtiques en l’ambit de les migracions i els desenvolupament, del centre de salut Sandiniery que està en la quarta fase d’execució, i del perímetre agrícola gestionat per un grup de dones amb el suport de l’Ajuntament de Polinyà. També es va mantenir una reunió amb l’Agència Regional de Desenvolupament de Sédhiou, sòcia estratègica del Fons en la recerca de projectes amb finançament europeu.

.

Kolda

Es van mantenir diverses sessions de treball i identificacions a terreny amb FODDE, contrapart estratègica en diversos projectes a la Casamance, entre els quals cal destacar la xarxa de perímetres agrícoles en base a la sobirania alimentària i el ple exercici dels drets de les dones. En el marc d’aquestes sessions es va fer una formació orientada al sistema de justificacions econòmiques i es van establir les bases per preparar la tercera fase del projecte.

També es va assistir a l’acte d’inauguració del perímetre agrícola al poble de Sare Ousman promogut pels ajuntaments de Torelló, Alella, Girona i Blanes a través de Daadeh Fouladou, i a una segona horta que aquesta entitat està iniciant a la localitat de Daharatou des d’un enfocament de migracions i desenvolupament.

De camí a Tambacounda, es va mantenir una reunió de treball amb el director de WASDA, organització estratègica amb qui es treballa en la regió d’Upper River Region -Gàmbia- en diferents emergències i amb qui s’està elaborant una proposta de desenvolupament agrícola amb moltes sinergies potencials amb FODDE.

.

Tambacounda

Es va visitar la comuna de Nétéboulou, on l’associació Kawral Aynabé ha promogut la realització d’un diagnòstic participatiu per activar un projecte agrícola amb el suport de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera.

Kédougou

Es van tenir reunions amb l’alcalde i el consell departamental i es va poder avançar en la definició d’un projecte orientat a reduir la vulnerabilitat de les noies adolescents a través de l’esport mitjançant el reforçament de la Lliga d’Handbol Femení i la participació de l’entitat local SADEV. Aquesta iniciativa està impulsada per la Fundació Club d’Handbol Granollers i recolzada per l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

Kaolak

L’Institut de les Desigualtats i l’APROFES promouen un projecte de lluita contra les violències masclistes, i la delegació tècnica del Fons Català va poder conèixer de primera mà la contrapart local i la seva amplíssima trajectòria en la lluita contra la xacra de les violències basades en el gènere.

També es va visitar l’alberg d’acollida per a dones víctimes de violència que gestiona la mateixa entitat i parlar amb un grup d’elles constituïdes com a cooperativa de transformació i comercialització de productes locals.

Dakar

S’han mantingut reunions de treball i seguiment de projectes amb la Fundació Educació Solidària – Escola Pia per tenir una actualització de com està avançant el complex educatiu de Thiaroye (Pikine) i conèixer amb més detall la nova proposta que han presentat a diversos ajuntaments per millorar i ampliar un centre educatiu a Sokone. També a Dakar s’ha mantingut una reunió amb un dels caps tècnics de l’ajuntament del barri de Gueule Tapée Fass Colobane per enllestir una proposta de cooperació tècnica en l’àmbit de fiscalitat local i gestió mediambiental.