Una delegació del Fons Català visita a Costa Rica els projectes dirigits a la comunitat refugiada nicaragüenca
Els representants s’han reunit amb autoritats locals i institucions clau per al desenvolupament dels projectes al país, on hi ha l’oficina del Fons Català a Amèrica Llatina des de fa dos anys.
Del 27 d’agost a l’1 de setembre, una delegació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha viatjat a Costa Rica per fer seguiment dels projectes que porta a terme al país centreamericà, principalment enfocats a la població refugiada nicaragüenca.
La missió ha estat encapçalada pel president del Fons Català i regidor de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Cuadras; la secretària del Fons Català i regidora de cooperació de l’Ajuntament de Begues, Maria Llauradó; el director del Fons Català, David Minoves; la regidora de cooperació, solidaritat i pau de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Cristina Serna; la cap de la unitat de cooperació, solidaritat i pau de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Clara Sopeña; la regidora de cooperació, solidaritat i pau de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, Sandra Shimazu; el regidor a l’oposició de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, Albert Bonet; i el responsable de l’àrea d’Amèrica Llatina i de l’oficina permanent del Fons Català a Costa Rica, Xavier Ruiz.
Fa dos anys que el Fons Català va traslladar la seva seu d’Amèrica Llatina a Costa Rica, després que el govern nicaragüenc forcés el tancament de l’oficina regional de Managua. Això ha permès continuar fent cooperació municipalista amb el poble de Nicaragua que es troba a l’exili.
Costa Rica ha estat tradicionalment una terra d’acollida de migrants nicaragüencs. Però es calcula que en els últims cinc anys han arribat unes 600.000 persones -el 8% de la població de Nicaragua-, per fugir de la repressió i la persecució política, a més dels desplaçaments per factors de caràcter econòmic i social.
Construcció de 24 habitatges
El Fons Català ha finançat la construcció de nous habitatges per a les 24 famílies que viuen al campament de refugiats a Upala, al nord de Costa Rica. Aquestes cases permetran millorar les condicions de vida de la comunitat, que és autosuficient i gestiona de manera conjunta l’activitat ramadera i agrícola.
La majoria de les famílies que viuen al campament provenen de Nova Guinea, al nord-centre de Nicaragua, que s’han hagut d’exiliar per formar part del moviment contra l’expropiació de terres camperoles, arran del projecte de construcció d’un canal interoceànic impulsat pel govern de Daniel Ortega des del 2014.
Francisca Ramírez, coneguda com a Doña Chica, és una de les activistes més destacades del moviment. Va ser de les primeres en deixar el país durant les protestes del 2018 per “salvaguardar les nostres vides i lideratges visibles”, però des de l’exili veuen com la repressió empitjora. “Fa un any em van desnacionalitzar i treure tots els béns i propietats, i aquí hem hagut de treballar col·lectivament per tenir esperança i sostenibilitat”, explica.
Salut mental a la zona transfronterera
A Upala, la delegació del Fons Català també ha visitat el centre de salut mental comunitària que iniciarà la seva activitat aquest mes de setembre. Diversos municipis catalans han finançat la rehabilitació de l’edifici i la contractació d’una psicòloga i una treballadora social.
El centre serà d’accés gratuït tant per a persones desplaçades com per a la població local que ho sol·licitin, i formarà part d’un complex amb altres serveis que ofereixen protecció i atenció psicosocial a col·lectius vulnerables, gestionats per diverses ONG i equipaments públics.
La contrapart d’aquest projecte finançat pel Fons Català és la ONG Cenderos (Centro de Derechos Sociales del Inmigrante), que porta anys treballant per prevenir, atendre i protegir a dones migrants i en desplaçament forçat. A més de l’atenció psicològica, l’entitat capacita a dones sobrevivents de violències perquè detectin i atenguin casos a les seves comunitats.
Greisy Montano té orígens nicaragüencs i fa quatre anys que exerceix aquest rol d’orientació i acompanyament a Cenderos. Afirma que, tot i que “la violència no respecta edat ni condició social”, la majoria de casos que atenen en contextos migratoris són dones i adolescents que “col·lapsen emocionalment” davant de tants canvis.
Accés a cursos d’educació superior
La cooperació municipalista també dona suport a l’UPF-CENIEF, un centre de formació tècnica que neix de l’exili nicaragüenc amb l’objectiu de formar i facilitar la incorporació al treball dels migrants de Costa Rica. El centre ja ha ofert dos cursos en màrqueting digital i relacions laborals, amb 45 alumnes graduats.
El centre formatiu ha engegat també una xarxa estudiantil de suport a l’emprenedoria, fruit d’una proposta dels mateixos alumnes. Ebel de Jesús Osorio ha engegat recentment un projecte de serigrafia de samarretes. Els seus dissenys estan inspirats en la nostàlgia cap a Nicaragua: “volem ser coneguts com una marca nacional i un punt de trobada multicultural amb altres països que comparteixen aquest sentiment”.
Durant la visita, la delegació del Fons Català ha fet entrega de 8 portàtils per facilitar l’activitat formativa dels estudiants, iniciativa que s’ha coordinat amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès a través de l’ONG Labdoo.
Suport al poble indígena miskita
Un altre projecte del Fons Català contribueix a la sobirania alimentària de comunitats miskites, un dels pobles indígenes presents a Nicaragua i exiliats a Costa Rica. El projecte inclou acompanyament tècnic i promou la resistència cultural de joves, dones i líders comunitaris.
En una reunió amb la Coordinadora de Pobles Indígenes i Afrodescendents de Nicaragua, la delegació ha conegut de primera mà la situació d’aquest col·lectiu en territori costa-riqueny, on es calcula que hi pot haver entre 3.000 i 7.000 famílies desplaçades per la repressió i violència, la invasió de terres i boscos, i l’impacte del canvi climàtic.
Llarga tradició de solidaritat amb Nicaragua
El municipalisme català té una llarga trajectòria de cooperació i agermanament amb el poble nicaragüenc. El Fons Català, com a associació que aglutina més 300 municipis solidaris, ha pogut mantenir aquesta tasca amb el trasllat ara fa dos anys de la seu del continent a Costa Rica.
La delegació ha pogut conèixer a fons el context sociopolític d’aquest país i la regió centreamericana, en una conversa amb Luís Guillermo Solís, expresident de Costa Rica, i Mercedes Peñas, exdirectora de la Fundación DEMUCA i experta en municipalisme. S’ha pogut valorar també la situació de la població de Nicaragua, en una trobada amb l’Espai de Coordinació d’ONG nicaragüenques amb base a Costa Rica.
S’ha constatat la necessitat de continuar reforçant la cooperació municipalista al país centreamericà, que es troba saturat pel fenomen migratori i l’arribada de refugiats. De les 236.000 persones que han sol·licitat asil al país, el 91% són de Nicaragua.
També s’han fet reunions amb actors i institucions clau com les direccions de Cooperació Internacional i Refugi i Estrangeria, l’ambaixada espanyola i l’oficina tècnica de l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament (AECID) al país, les alcaldies de San José i Upala, o la Unión Nacional de Gobiernos Locales (UNGL), amb la qual s’ha firmat un conveni de col·laboració.