General 23 juny 2022

Una missió institucional del Fons Català visita els projectes aprovats a Polònia i Ucraïna

Del 12 al 18 de juny el Fons Català ha viatjat a Polònia i Ucraïna en una missió institucional per conèixer, de primera mà, el context on s’estan duent a terme els projectes aprovats (o en procés d’aprovació) emmarcats en la Campanya d’emergència per la guerra d’Ucraïna, així com també trobar-se amb les entitats presents al territori i poder clarificar les respostes d’emergència que s’estan implementant a les rutes de fugida.

La delegació ha estat formada per la Secretària d’Igualtats del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata; el president del Fons Català i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda; la tresorera i regidora de Sant Boi de Llobregat, Alba Martínez; el director David Minoves; la regidora de Begues, Maria Llauradó; la regidora de Mataró, Maria José Pérez, i la Responsable de Comunicació del Fons Català, Txell Escolà.

La ruta ha consistit en visites a Varsòvia, Lublin i Cracòvia, a Polònia, i a l’Oblast de Lviv a Ucraïna. S’han fet reunions amb les següents organitzacions:

Creu Roja: organització internacional que proporciona atenció humanitària i logística a les persones refugiades. Tenen un sistema de targetes moneder que permet a les famílies refugiades guanyar independència per administrar la seva economia. (Veure projecte del Fons)

Feminoteka: organització feminista que dona una assistència psicològica a dones supervivents de violència masclista. Estan creant un centre per a dones refugiades d’Ucraïna víctimes de violència.

Mudita: organització centrada en donar assistència a les persones refugiades amb diversitat funcional. Han obert dos centres de recepció a Cracòvia i a Varsòvia.

ASB – Arbeiter Samariter Bund Deutschland- Ukraine: organització alemanya que treballa a la regió oest d’Ucraïna proporcionant atenció humanitària i distribucó de productes alimentaris i no alimentaris a la població desplaçada interna. (Veure projecte del Fons)

Salam Lab: organització que gestiona un centre de recepció a Cracòvia, el reallotjament de les persones refugiades en pisos (amb especial atenció a la comunitat gitana) i suport psicològic. (Veure projecte del Fons)

Sztukmistreze: suport emocional i integració social a través del circ. (Veure projecte del Fons)

Fundació Zustricz: entitat de la diàspora ucraïnesa que té un centre on ofereixen suport psicosocial a persones refugiades, inclosos els infants.

.

Situació a terreny

Totes les entitats visitades a Polònia coincideixen en el canvi de context: cada vegada més, gent que havia marxat a Polònia o a d’altres països europeus estan tornant a Ucraïna veient que el conflicte s’allarga. Tot i així, s’espera que a l’hivern hi hagi una altra onada de població que surti d’Ucraïna, ja que el fred agreujarà les difícils condicions de vida al país.

La fase de primera assistència que s’ha estat desenvolupant fins ara a Polònia ha de començar a evolucionar cap a una assistència de més llarg termini, ja que les estades de les persones refugiades no són tan temporals com s’havia previst en un inici.

Les organitzacions expliquen com la societat civil i les entitats de base s’han volcat per donar assistència a la població refugiada des del principi. Per contra, el Govern no ha donat resposta a les necessitats més sentides, segons indiquen, però tot i així els municipis s’han pogut coordinar amb les seus locals de les ONG i treballar de manera conjunta.

Pel que fa a Ucraïna, hi ha 6 milions de persones desplaçades que han fugit de les zones de conflicte. Moltes d’elles estan allotjades en escoles o altres espais que s’han habilitat d’emergència. L’Oblast de Lviv té una càrrega important pel que fa a la gestió d’aquesta realitat i es creu que la necessitat podria incrementar segons l’evolució de la guerra.

.