General 4 gener 2022

"Una persona que exerceix el seu dret al moviment no ha de morir per això i no es pot normalitzar"

El nombre de morts i desapareguts en les rutes migratòries que condueixen a l’Estat espanyol a través d’embarcacions precàries s’ha duplicat durant 2021 fins a, com a mínim, 4.404 migrants, segons un informe del col·lectiu Caminando Fronteras. La xifra és un 103% més gran que l’any 2020, quan la mateixa organització va xifrar el nombre mínim de morts en 2.170 persones. El 2021 és l’any amb més víctimes registrades d’ençà que l’entitat en recull les dades.

“Les 4.404 víctimes registrades l’any 2021 són conseqüència de la imposició del control de fronteres sobre la defensa del dret a la vida. Les condicions de sortida de les embarcacions són cada vegada més precàries, tant per les característiques de les barques pneumàtiques que no aguanten al mar, com per l’esgotament de les persones abans ja de sortir, les llargues distàncies que han de recórrer…”, explica María González, que atén les trucades d’alerta de les embarcacions des de Caminando Fronteras.

Segons les xifres facilitades, 4.016 van morir a l’anomenada Ruta Canària en un total de 124 naufragis, fet que suposa el 91,1% del total. Aquesta xifra, segons Caminando Fronteras, s’ha accentuat a causa de la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc del primer semestre de l’any passat. Respecte a les altres rutes, 191 víctimes es corresponen a la ruta d’Algèria, amb 19 naufragis; 102 a la de l’Estret, en 17 accidents; i 95 víctimes en 10 tragèdies en la ruta de la mar d’Alborán.

Aquestes xifres dramàtiques representen un mínim de 12 morts al dia o una víctima cada dues hores al llarg de tot l’any. 628 víctimes han estat dones i 205 menors d’edat, i per mesos, agost va ser el més tràgic.“Aquestes dades pretenen contribuir als processos de memòria, justícia i no repetició de les comunitats migrants i les seves famílies “, comenta María González.

Els números multipliquen per 3,5 els registres que té l’Organització de Nacions Unides per a les Migracions (OIM), que va xifrar les morts en les rutes a l’Estat espanyol en 1.255 al 2021, si bé sempre adverteix que es tracta d’estimacions que només inclouen morts en les quals es recupera el cadàver o naufragis amb supervivents que actuen com a testimonis.

Caminando Fronteras calcula que unes 83 embarcacions van desaparèixer amb totes les persones a bord, sense que ningú sobrevisqués per a explicar-ho, i s’han recuperat només el cos del 5,2% dels migrants morts.

L’organització ha alertat que les rutes s’estan tornant cada vegada més perilloses amb infraembarcacions cada vegada més inestables en un context en el qual destaca la presència de xarxes criminals i la nul·la experiència de navegació dels migrants a bord, que moltes vegades ni tan sols porten a bord un GPS o que no saben utilitzar-lo.

També denuncien una manca de coordinació entre països durant els rescats i l’arbitrarietat en el moment d’activar les alertes, especialment al Mediterrani, on es produeix una militarització de la frontera, fet que provoca que, a vegades, embarcacions civils també es neguin a rescatar nàufrags per la por de ser criminalitzats.

“Demanem a les autoritats internacionals que es respecti el dret internacional, que es faci una coordinació efectiva per a la defensa del dret a la vida per sobre del control migratori”, conclou González, “cal actuar des de la perspectiva humanitària i del dret per evitar el patiment causat per la necropolítica“.

➡️ El Fons Català dona suport al l’Observatori de Drets Humans del col·lectiu Caminando Fronteras a través de la campanya “Obrim escletxes a l’Europa Fortalesa”.