General 15 juliol 2019

Vacances en pau. Solidaritat amb el Sàhara i convivència en família

Girona acull el diumenge 21 de juliol de 2019 la trobada dels 450 infants sahrauís acollits a Catalunya. La mainada i les famílies acollidores de la iniciativa «Vacances en pau» es trobaran aquest any a la ciutat de l’Onyar en una jornada on es combinaran reivindicació per la situació del poble sahrauí i activitats de convivència i lleure. «Vacances en Pau» és organitzat per la Delegació del Front Polisario i les entitats solidàries amb el Poble Sahrauí a Catalunya i és un símbol de solidaritat amb els nens i nenes sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia, la violació dels drets humans i la guerra. Des del web del Fons Català de Cooperació us presentem el testimoni de famílies que participen en aquesta iniciativa nascuda fa 25 anys.

Des del web del Fons Català de Cooperació us presentem el testimoni de famílies que participen en aquesta iniciativa nascuda fa 25 anys.

ELS FARRÉ MASGRAU. PETITES SORPRESES QUE ELS HAN PERMÈS CONÈIXER DOS MONS DIFERENTS

Vacances en Pau. Família Farré-Masgrau

Aquesta família de Caldes de Malavella (Selva) acullen en Mohamed-Lamin. Aquest és el segon any que participen a «Vacances en pau», a iniciativa d’Acaps Girona.

«Participar en un projecte com «Vacances en pau» és una cosa que fa temps que ens rondava al cap però, per circumstàncies, no havia estat el moment. Quan els nostres fills han sigut grans i l’activitat professional ens ho ha permès, ens hi hem enganxat tot. Ens ha atrapat i aquest desembre vam anar tots al Sàhara a veure la família d’en Mohamed-Lamin. Conèixer la seva família ens ha permès entendre moltes coses.».

«Sorpresa? Diria que són petites sorpreses en dos mons diferents (Catalunya i el Sàhara). En Mohamed és un nen molt mogut i necessita fer moltes coses i tenir molta llibertat. Allà se li respecta i pot entrar, sortir, córrer, jugar a pilota, anar en bicicleta… Aquí costa més perquè tenim massa horaris i massa normes. Entre d’altres, ens va sorprendre el fet que no entenia que a l’aigua del mar o la piscina es podia ofegar. No tenia por amb tot el perill que això comporta. Són coses concretes que et fan veure dos mons diferents».

«Hem conegut molt més de la situació del Sàhara gràcies a en Mohamed-Lamin. Quan hi vam viatjar al desembre ens va agradar veure que ell és igual aquí que allà. Són dues realitats que no tenen a veure però ell es comporta igual. Allà no tenen grans coses, ja que tot els ve per la cooperació internacional, però tot el que tenen t’ho donen».

ELS RAMÍREZ ACOSTA. LA RELACIÓ MÀGICA DE LA TEKBER AMB LA SEVA FILLA

Vacances en pau. Família Ramírez-Acosta

Aquesta família de Terrassa (Vallès Occidental) acullen la Tekber. És el segon any que participen a «Vacances en pau» en la iniciativa de Terrassaharui.

«La mare d’en Cèsar ja havia acollit. Nosaltres tenim una nena que és filla única. Pensàvem que «Vacances en pau» era una oportunitat. D’una banda, volíem donar l’oportunitat a la nostra filla de compartir i, d’altra banda, beneficiant a la Tekber passant l’estiu aquí tenint control mèdic, aprenentatge d’idiomes, coneixent una altra realitat…».

«La Tekber ja havia estat un any a Catalunya. Tot el que inicialment li podia impressionar ja ho havia vist. Segurament és diferent d’un infant que arriba per primer cop. Ens han sorprès moltes coses. Especialment la relació que tenen amb la nostra filla amb moments molt especials. No cal dir que, com tothom, també s’enfaden».

«Coneixíem el context de la situació del Sàhara per l’experiència d’acollida que havia fet la mare d’en Cèsar. La Tekber és una mica tímida i no parla massa de la seva cultura. Ens hem plantejat en un futur anar a conèixer la situació in situ».

«Passarà un estiu com un infant dels nostres. Aquest any hem agafat una caravana i anem de vacances a Vilanova. Són dies de piscina, platja, bicicleta, amics… Ara mateix és aquí a casa amb una amiga sahrauí. En aquest segon estiu, s’allunya una mica més dels adults i ja va fent més relació amb altres nens».

ELS CARPENA VIRGO. UNA EXPERIÈNCIA QUE NO DUBTARIEN A RECOMANAR

Vacances en pau. Família Carpena-Virgos

Aquesta família de Centelles (Osona) acullen en Mohamed Salem. És el tercer any que participen a «Vacances en pau» en la iniciativa de Cooperació Osona Sàhara.

«Des de sempre que coneixem que venen infants sahrauís a l’estiu. Fa 3 anys vam rebre un WhatsApp dient que faltaven famílies acollidores i vam pensar que era una bona oportunitat per conèixer el conflicte sahrauí de prop i posar el nostre granet de sorra a fer aquest món una mica més humà. Conèixer a en Mohamed Salem i incorporar-lo a la nostra família durant els estius, està sent una bonica experiència del tot recomanable».

«El primer any no hem de negar que va costar una mica (adaptació, comunicació, costums…) Però el segon any ja tots l’esperàvem. És un fill/germà més».

«Quan ens demanen què és el que més ens ha sorprès d’aquesta experiència, sempre diem que ens fascina com s’evidencia que un infant, el que necessita és sentir-se estimat (i suposo que tenir les necessitats més bàsiques cobertes). Ell quan s’acaben aquests dos mesos d’estiu té unes ganes boges de tornar al Sàhara, la seva estimada terra, on viu molt humilment amb una família que l’estima i on tot el material és molt poc important».