General 8 setembre 2022

Viatge a Centreamèrica d'una delegació institucional del Fons Català

Del 28 d’agost al 4 de setembre el Fons Català ha viatjat a Costa Rica i Hondures per iniciar noves relacions institucionals i reforçar les ja establertes després del trasllat de l’oficina regional de Nicaragua a Costa Rica.

La delegació ha estat formada pel president del Fons i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda; el director, David Minoves; el responsable de l’oficina regional, Xavi Ruiz, i la tècnica de Comunicació, Txell Escolà.

El compromís i implicació del municipalisme català amb Centreamèrica és ferm des de fa més de 25 anys, i per aquest motiu és important estrènyer vincles i crear-ne de nous amb entitats i autoritats, per seguir treballant a la regió i generant el major impacte possible.

La ruta

El viatge ha començat a San José, Costa Rica, on s’està instal·lant la nova oficina del Fons Català. Allà s’han mantingut reunions amb la Cancillería i la Unió de Governs Locals (UNGL), per traslladar la voluntat de l’entitat de treballar amb la població migrada i refugiada nicaragüenca al país, que és cada vegada més nombrosa. També s’ha visitat el barri de La Carpio, un assentament informal on hi viuen més de 40.000 persones, de les quals la meitat són d’origen nicaragüenc. Allà, s’han tingut reunions amb líders de la comunitat i entitats de base per entendre quina és la situació al barri i quines són les principals necessitats i demandes de la seva població.

.

Costa Rica és un país d’acollida de persones migrants, així com de pas. Actualment es calcula que dels 5,5 milions d’habitants al país, 500.000 són migrants, dels quals el 90% és de Nicaragua. Per aquest motiu, els primers projectes que s’obrin al país seran en matèria de refugi, ja que la crisi d’acollida també es pateix a Centreamèrica.

La segona part del viatge ha estat a Hondures, país on la cooperació municipalista vol reforçar la seva presència. Actualment el Fons Català té diversos projectes actius al país, alguns dels quals s’han pogut visitar al llarg del viatge, com ara el projecte de sanejament d’aigua al Trifinio (zona compresa entre El Salvador, Guatemala i Hondures), el de desenvolupament d’un pla d’acció climàtica a l’Ajuntament de Comayagua (amb la col·laboració de l’AMB) i el de suport i acompanyament a les dones de la ciutat de Talanga, d’on prové la majoria de població hondurenya que resideix a Girona.

A part dels projectes, hi ha hagut trobades amb la Cancillería hondurenya; l’Assocació de Municipis d’Hondures, que és una entitat homòloga al Fons Català al país amb qui poder col·laborar per desenvolupar accions de cooperació al territori; l’Ajuntament de Talanga i l’Ajuntament de Comayagua.

Conclusions

Centreamèrica és una regió fortament afectada pel canvi climàtic i la migració, i és necessari mirar en aquella direcció per adreçar polítiques de cooperació que permetin acompanyar i reforçar la vida de les persones afectades.

El Fons Català ha tingut una presència important a Nicaragua durant més de 26 anys, fruit dels agermanaments amb municipis catalans, i segueix amb la voluntat de seguir treballant amb la seva població, ja sigui des de dins o des de fora del país. Paral·lelament, també vol reforçar la presència a altres països de la zona, ja que hi ha noves finestres d’oportunitat que poden permetre intercanvis de coneixement i experiències entre la regió i Catalunya.