General 20 setembre 2021

Viatge a les Illes Canàries del Fons Català i l'Ajuntament de Barcelona per abordar la crisi d'acollida

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i l’Ajuntament de Barcelona viatgen, durant aquesta setmana, a les illes Canàries amb l’objectiu d’obrir un programa de cooperació tècnica entre municipis per gestionar l’acollida de persones migrants. Durant la visita, es trobaran amb diversos governs, alcaldies i entitats socials per tal de conèixer de primera mà la realitat de la ruta migratòria canària i donar suport als municipis que fan l’acollida i a les persones migrades retingudes.

La delegació del Fons Català està formada per David Minoves, director del FCCD, Victòria Planas, responsable de l’Àrea d’Ajuda Humanitària, Emergència i Refugi, i Txell Escolà, responsable de comunicació. Pel que fa a l’Ajuntament de Barcelona, hi viatja David Llistar, director de Serveis de Justícia Global i Cooperació Internacional, Glòria Meler, tècnica de Cooperació Internacional, Júlia Trias, cap de gabinet de l’Àrea de Drets de Ciutadania i Participació i Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global.

En els propers dies, totes dues delegacions es reuniran amb diverses institucions, com el govern de les illes Canàries, els ajuntaments de Las Palmas i de La Laguna o el Cabildo de Gran Canarias; i també amb entitats socials com l’associació Atlas de Gran Canaria, la Organización Internacional para las Migraciones (OIM) o la Asamblea de Apoyo de Tenerife i Tenerife libre de CIES. A més, el viatge també inclou visites als macrocampaments de Las Canteras i de Las Raíces.

La visita s’emmarca en la línia de treball que el Fons Català ha començat a desenvolupar per ampliar els projectes a les fronteres d’Europa, incorporant la Frontera Sud (Ceuta, Melilla i Illes Canàries) als projectes que ja estan en funcionament a altres països com Grècia o la ruta dels Balcans. En aquest sentit, ja es va realitzar una primera missió prospectiva a la Ciutat Autònoma de Melilla el passat mes de desembre i una segona visita a les Illes Canàries, el maig del 2021, per identificar aliats i possibles accions al territori. Tot plegat, amb l’objectiu de treballar per garantir vies legals i segures, i ampliar espais d’acollida.