General 23 novembre 2021

Viatge al Senegal d'una delegació del Fons Català per conèixer l'impacte dels projectes a terreny

Del 16 al 23 de novembre una delegació institucional del Fons Català ha viatjat al Senegal per visitar alguns dels projectes que la institució coordina al país i per enfortir nexes amb autoritats i entitats locals. La delegació estava formada per Isidre Pineda, president, David Minoves, director, Joan Ribas, cap de l’àrea d’Àfrica, Toti Rovira, representant del FCCD al Senegal, i Txell Escolà, tècnica de comunicació.

Fa 25 anys que el Fons Català i diversos ajuntaments socis treballen en projectes de cooperació al Senegal, i en fa 10 que es va obrir una oficina regional fixa a la regió de la Casamance (Sud del país) per poder fer una detecció de necessitats més eficaç i un millor seguiment dels projectes actius. Aquesta relació de solidaritat amb el país és resultat de l’augment de la diàspora senegalesa a Catalunya, que actualment es calcula que la formen unes 30.000 persones, la majoria d’elles provinents de la Casamance.

Al llarg dels 7 dies de viatge la delegació ha visitat Ziguinchor, Sédhiou, Sandiniery, Kolda, Mampatim, Médina Boudialabou i Dakar, i ha pogut constatar el potencial que tenen els projectes després de trobar-se amb les comunitats beneficiàries i amb les contraparts locals.

La ruta ha sigut la següent:

Ziguinchor

Inauguració de l’Òptica Solidària gestionada per dones de l’entitat local Union Régionale Santa Yalla. Es tracta d’un centre que ofereix tractaments de salut visual a un preu accessible per a persones amb pocs recursos.

La inauguració va comptar amb la presència d’autoritats locals i d’alguns dels actors finançadors del projecte com ara la Fundació Ètnia Barcelona, i els ajuntaments de Viladecans, Terrassa i Sant Boi.

.

Reunió amb l’Agència Regional de Desenvolupament de Ziguinchor (ARDZ) i amb l’alcalde per donar a conèixer el paper del Fons Català com a interlocutor i coordinador de projectes de desenvolupament comunitari.

Les ARD són una eina de desenvolupament molt important que es troba en cada regió del Senegal: es tracta d’una estructura de suport als governs locals i als municipis que gestiona la cooperació descentralitzada directa (municipi a municipi) i indirecta a diverses regions del Senegal.

– Visita al projecte de formació de càrrecs electes en matèria de perspectiva de gènere, drets humans, impacte de canvi climàtic, etc. Projecte impulsat per Sant Cugat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Sédhiou

– Reunió amb l’Agència Regional de Desenvolupament i amb la Prefecta, amb qui es va poder conversar sobre les dificultats de les dones per tenir accés a la terra i al control dels recursos a causa de barreres imposades per algunes tradicions comunitàries.

.

Sandiniery

– Visita a una horta de 3 hectàrees autogestionada per dones que forma part d’un projecte que treballa en xarxa unint hortes comunitàries arreu de la Casamance i proporcionant formacions a les dones en agroecologia, en l’exercici del dret a la terra i en la implantació d’un sistema autogestionat de microcrèdits que les permet gestionar els seus propis diners, invertir i treure beneficis. Es tracta d’un projecte que té com a eixos transversals l’apoderament femení, la sobirania alimentària i l’autonomia econòmica, i que rep el finançament de nombrosos ajuntaments catalans.

.

Trobada amb la comunitat local per conèixer l’estat del servei d’un nou centre d’atenció primària que dona cobertura a la població de la zona tot i que encara no està equipat del tot. Fins ara, el centre mèdic més proper per a la població de Sandiniery estava a 7 quilòmetres, i per accedir-hi calia travessar el riu Casamance amb barca, fet que provocava que moltes persones no hi anessin o que tinguessin complicacions mèdiques pel camí.

.

Kolda

– Reunió amb l’Agència Regional de Desenvolupament i amb FODDE, la contrapart que coordina les formacions i la implementació del sistema de microcrèdits a la xarxa d’hortes comunitàries de dones arreu de la Casamance. L’entitat, a més, ha començat a fer tallers de noves masculinitats adaptades a diferents contextos ètnics per tal de fer sensibilització amb els homes i descarregar el pes d’algunes tradicions patriarcals.

Per altra banda FODDE fa molta incidència sobre la importància d’aplicar l’agroecologia per tal de preservar el medi ambient, ja que hi ha una desertificació important a la zona Nord del Senegal a causa de tècniques massa agressives en el cultiu del cacauet, i es vol evitar que això es converteixi en una realitat també al Sud, zona on queden les últimes reserves forestals del país.

Mampatim

Cerimònia d’inauguració al centre sociocultural Catalunya, finançat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’entitat Caldes Solidària, un espai de trobada dels infants i joves de la zona que els permet disposar d’un espai segur on fer activitats, jocs i tallers.

.

Médina Bouliadabou

Visita a una horta comunitària de dones que també forma part del projecte en xarxa dels perímetres agrícoles. La delegació del Fons va tenir l’oportunitat de conversar amb les dones que treballen l’hort, que els van compartir la importància de disposar d’un projecte que els proporciona independència social, alimentària i econòmica, i que a més els serveix d’espai de confiança i seguretat.

Dakar

Posant punt final al viatge amb reunions a la capital amb la delegació de la Unió Europea, l’Oficina Tècnica de Cooperació i amb el Consell Nacional de Seguretat Alimentària, per intercanviar visions i experiències, i per donar a conèixer la feina que du a terme el Fons Català a terreny.