General 22 febrer 2022

Viatge al Senegal i Gàmbia per fer seguiment de projectes i reforçar llaços amb les contraparts

Entre el 6 i el 16 de febrer el Fons Català ha fet una missió tècnica a Gàmbia i Senegal per participar a dos esdeveniments rellevants en el marc dels projectes estratègics que el municipalisme català recolza a aquests països de l’Àfrica occidental.

D’una banda els dies 7 i 8 de febrer l’equip tècnic d’Àfrica va participar al V Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF) i Matrimoni Infantil, celebrat a Banjul (Gàmbia) i organitzat per la Fundació WASSU en el marc del projecte Teixint xarxes per al canvi: prevenció i atenció de a mutilació genital femenina i els matrimonis infantils a Gàmbia. En aquestes jornades es van presentar les dades actualitzades de la situació de la MGF a Gàmbia i es van abordar diferents aspectes entorn a aquestes pràctiques nefastes pels drets i la salut de les dones. Entre d’altres, les experiències comparades de prevenció a l’Àfrica occidental, el sistema educatiu com a motor de canvi, la formació als professionals de la salut, estudiants d’infermeria i les missions mèdiques cubanes que treballen al país, o la pràctica entre la diàspora. Es va aprofitar també per mantenir reunions de planificació amb la Fundació WASSU per ampliar el projecte.

.

D’altra banda el 15 de febrer els tècnics del Fons van participar a Sédhiou (Senegal) a la jornada de capitalització de la 2a fase (projecte 3433) i llançament de la 3a fase del projecte 3634 Articulació d’una xarxa de perímetres agrícoles a la Casamance en base a la sobirania alimentària i el ple exercici dels drets de les dones, que implementa l’entitat local FODDE amb suport dels ajuntaments catalans i de l’ACCD. Cal destacar que a la 2a fase es van beneficiar de les formacions en agroecologia unes 7.500 dones titulars de drets, la producció venuda entre les 16 hortes participants va ser de 200 tones d’hortalisses (sense comptar l’autoconsum) i el capital mobilitzat a través del sistema de microcrèdit (CAF) amb l’estalvi de les pròpies titulars de drets va superar els 260.000 euros. Pel que fa a la 3a fase, se’n destaca la inclusió d’accions com la millora d’infraestructures a algunes hortes, tallers específics sobre masculinitats inclusives a aquelles comunitats on s’han detectat majors resistències a l’enfocament de gènere, la participació d’una horta de Gàmbia i la preparació d’un estudi de viabilitat per convertir les CAF en una Banca de Dones de la Casamance.

Amb FODDE també es va realitzar una formació específica sobre els mecanismes de justificació del projecte, conduïda per la responsable de seguiment econòmic del Fons Català.

Seguiment de projectes

El viatge també ha servit per fer seguiment d’altres projectes, com el 3324 Construcció d’un tanc d’aigua de 50.000 litres de capacitat a Jirong, de la Fundació Kalilu Jammeh a Gàmbia, on amb la instal·lació d’un sistema de rec amb capacitat de bombeig de 12.000 litres per minut s’ampliarà el planter de bananes de la mitja hectàrea actual a gairebé 3 hectàrees.

.

Encara a Gàmbia, a la regió d’Upper River, els tècnics del Fons amb l’acompanyament de l’entitat WASDA van parlar amb titulars de drets que s’han beneficiat dels projectes d’emergències de Món Local Covid19 (P3466) i de reforç per les tempestes severes de vent que van afectar la zona el 2018 i 2020 (P3342).

També van tenir reunions d’intercanvi tècnic amb WASDA, que aviat posarà en marxa un projecte de desenvolupament agrícola i reforç nutricional a infants i dones embarassades o en situació de lactància amb el suport de Limbambulu, una entitat de migracions i desenvolupament registrada a Cerdanyola del Vallès.

L’11 de febrer els tècnics van traslladar-se a la regió de Kolda, al Senegal, per visitar el projecte Establiment d’un perímetre agrícola per la millora de la seguretat alimentària de la comuna de dones Paroumba, impulsat per l’entitat Daadeh Fouladou i recolzat a través del Fons pels ajuntaments de Torelló i Girona. Es va poder constatar l’alt grau d’implicació de les dones -que començaran aviat a rebre les formacions que ofereix FODDE- i serà una de les hortes que s’incorporaran a la 3a fase de la xarxa de perímetres.

Finalment, el 16 de febrer es va visitar el centre de formació professional CRETES de Ziguinchor, on Acció Solidària Logística ASL està duent a terme un projecte d’apoderament econòmic i social per a joves estudiants de restauració a Ziguinchor (Senegal). Es va mantenir una reunió amb el representant d’ASL al Senegal i la directora del CRETES i es visitaren les instal·lacions, extraient una valoració molt positiva de la pertinència del projecte i de les oportunitats que ofereix.

En definitiva, una missió molt productiva i necessària que va permetre reforçar llaços amb les contraparts i constatar el impactes en clau de millora que està tenint l’acció dels ens locals catalans a Senegal i Gàmbia.