Viatge del Fons Català a Melilla per identificar necessitats d'asil i refugi a la frontera sud d'Europa
Una representació del Fons Català de Cooperació és aquesta setmana a Melilla amb l’objectiu d’identificar necessitats en matèria d’asil i refugi a la Frontera sud d’Europa. En les sessions de treball a la ciutat nord-africana es mantindran contactes amb persones refugiades que estan en rutes de fugida i trobades amb organismes i entitats que treballen sobre el terreny en matèria de cooperació i Drets Humans. La missió, que forma part de la campanya “Món Local Refugi”, vol documentar de primera mà què està passant actualment a Melilla, la realitat de la situació que viu la frontera sud i conèixer l’estat d’alguns projectes que tenen participació de la cooperació municipalista catalana i impulsar-ne de nous.
Un dels temes cabdals de la missió serà conèixer la realitat actual dels menors no acompanyats sol·licitants d’asil en un context de pandèmia mundial. En aquest sentit estan previstos contactes amb la delegació d’ACNUR a Melilla però també amb institucions com l’Ajuntament de la ciutat o representants de centres de menors.
La visita també vol servir per explorar les bases per a la creació d’una xarxa d’entitats solidàries que actuen a la frontera sud per a la realització d’iniciatives conjuntes. La representació del Fons Català de Cooperació té previst reunir-se amb associacions que treballen sobre el terreny. Aquesta xarxa hauria de un interlocutor potent per engegar nou projectes i millorar la interlocució i comunicació amb els ajuntaments i ens que aporten en la seva acció.
La delegació està integrada pel director del Fons Català, David Minoves; la cap de l’àrea d’Acció Humanitària i responsable de “Món Local Refugi”, Victòria Planas i l’expert jurídic, Marco Aparicio.
Tanca de Melilla – fotografia de la delegació del Fons Català