Visa pour l'Image: els millors «clics» dels fotoperiodistes per fer una radiografia del món
Perpinyà acull, fins al 26 de setembre, la 33a edició del festival de fotoperiodisme Visa Pour l’Image. Les parets del Convent de Mínims i l’Església dels Dominicans acullen 25 exposicions. Sense oblidar el coronavirus, els grans protagonistes de l’edició 2021 són els conflictes bèl·lics i el drama dels refugiats i vol ser un espai de reflexió sobre la necessitat d’actuar per canviar el rumb del planeta. Amb la voluntat de conscienciar, des del Fons Català de Cooperació, proposem 8 exposicions imprescindibles relacionades amb les guerres i el refugi, àmbits en els quals l’acció de la cooperació al desenvolupament té més sentit que mai.
Síria, una dècada de guerra de l’Agència France Presse (AFP).
Exposició sobre els 10 anys d’aquest conflicte clau per entendre el món de principis del segle XXI i que ha obligat a fugir la meitat de la població del país i ha provocat el desplaçament més important des de la Segona Guerra Mundial. Reuneix les imatges de fins a 32 fotògrafs, des dels propis integrants de l’agència fins a independents d’una dotzena de països.
Deu anys de conflicte vist per setze fotògrafs sirians, produïda per l’Oficina de Coordinació d’Afers Humanitaris de l’ONU (OCHA)
Selecció de fotos i textos que presenten en primera persona l’experiència del poble sirià durant aquesta dècada de guerra. Visualitza el paper clau dels fotògrafs locals per poder donar testimoni a la població mundial del que estava passant a Síria, davant la impossibilitat de professionals estrangers per entrar en un país encerclat per les forces d’Àssad i de tota mena de milícies.
Una vida sota setge de Fàtima Shbair
Fatima Shbair vaig néixer el 1997 a Palestina. El 2019 va començar a fer reportatges de fotoperiodisme amb una formació autodidàctica. En aquesta exposició narra com és viure en una zona en conflicte com Gaza. Visualitza el dia a dia en una societat espantada, amb edificis mig destruïts… i denuncia les dificultats de fotografiar aquest conflicte en una societat conservadora com la de Gaza.
Migrants climàtics a Bangladesh d’Abir Abdullah
Bangladesh serà una font creixent de migrants climàtics. La major part del país es troba a menys de deu metres sobre el nivell del mar i el canvi climàtic aguditzarà encara més la situació en un dels països més poblats del món, on viuen 150 milions d’habitants. Abir Abdullah mostra com, avui en dia, la climatologia ja condiciona la vida d’aquest país asiàtic, situat al costat del riu Ganges.
Els darrers dies del Camp de Mòria d’Angelos Tzortzinis
El setembre de 2020 un incendi va destruir el camp de refugiats de Mòria, a Grècia. El fotògraf de l’Agència France Presse, Angelos Tzortzinis, va fotografiar l’incendi d’aquest punt on estan atrapades desenes de milers de persones que, des del 2016, fugen de la guerra i dels països més pobres. Tot i que l’incendi va tornar a posar el focus en els camps grecs, la situació d’aquestes persones es manté i s’allarga.
Iemen: Conflicte + Caos de Giles Clarke
La població iemenita està vivint una de les crisis humanitàries més greus del món. El conflicte enfronta el Govern del Iemen, recolzat per la coalició de països del Golf liderada per l’Aràbia Saudita, contra els rebels hutíes, coneguts com a moviment Ansar-Allah. Giles Clarke retrata aquest paisatge caòtic i de destrucció. El conflicte ha matat més de 230.000 persones i ha evocat a la fam a una gran part de la població.
Crisi a crisi: els refugiats i la pandèmia de l’Agència Myop
La Covid-19 ha estat un sotrac per tot el planeta. Les persones vulnerables s’han convertit en més vulnerables. Aquesta exposició de l’Agència Myop mostra els efectes sobre els refugiats i com la pandèmia ha tancat fronteres, els ha privat de l’economia informal tan essencial per a la seva vida de subsistència o ha limitat encara més el seu accés als requisits bàsics.
Tigray: fugint de la guerra de Nariman El-Mofty de The Associated Press
Tigray, la regió més meridional d’Etiòpia, viu un intens conflicte. El novembre el govern etíop va iniciar una ofensiva militar contra el Front d’Alliberament Popular de Tigray (FLPT), el partit nacionalista que governa la regió del nord. Aquesta exposició de Nariman El-Mofty il·lustra com el conflicte està afectant la població civil i recull testimonis com el d’Abrahaley Minasbo, una ballarina de 22 anys amb una mà parcialment amputada que condiciona la tota seva activitat artística.
Visa Pour l’Image